Lunixen
Lunixen är ett receptfritt läkemedel som förbättrar sömnkvalitet och sömnlängd. Lunixen innehåller extrakt av rot från vänderot som har klinisk dokumenterad effekt på sömnproblem så som orolig sömn och nattliga uppvaknanden. Tas dagligen för optimal effekt.
Hur används Lunixen?
Lunixen är en enkel tablettbehandling som inleds med 1 tablett 30 - 60 minuter innan läggdags. Vid behov kan en tablett tas även tidigare på kvällen. Vanligen har sömnrubbning pågått under en period, innan man bestämt sig för att inleda behandling. Och för att få bukt med sömnrubbningen kan det ta 2-4 veckor innan man uppnår optimal effekt. Lunixen kan användas från 12 år.
Vem drabbas av sömnproblem?
Sömnproblem är väldigt vanligt och fler än var tredje svensk uppger besvär. Gammal som ung kan drabbas och dessa besvär kan vara övergående eller långvariga. Tillfälliga sömnproblem såsom att sova dålig en natt här och där är inget att oroa sig för, medan långvariga besvär behöver åtgärdas.
Vad orsakar sömnproblem?
Den finns många olika skäl till att man får sömnproblem. Det kan t ex vara en stressig period i livet eller ett sjukdomstillstånd. Gemensamt är att det är viktigt att ta sig en funderare på vad som kan vara orsaken, och om möjligt försöka att undanröja denna. Om du trots livsstils justeringar och behandling med receptfria läkemedel fortfarande upplever sömnstörning, bör du söka läkarvård.
10 Råd för bättre sömn
Utöver att prova receptfri behandling med Lunixen vid sömnrubbning, kan man behöva olika typer av hjälp och stöd för undanröja hinder för god sömn.
- Rutiner är bra! Gå och lägg dig och stig upp vid ungefär samma tidpunkt varje dag.
- Har du svårt att somna? Gå istället upp och läs exempelvis en bok eller lyssna på en podcast. När du börjar känna dig sömnig igen då går du och lägger dig på nytt. Detta för att inte förknippa sovrummet eller sängen med sömnlöshet och därmed stress.
- Se till att få så mycket dagsljus på dagen som möjligt, gärna på förmiddagen.
- Undvik kaffe, te och koffeinhaltiga drycker timmarna innan du ska gå och lägga dig.
- Undvik alkohol innan läggdags då sömnkvaliteten blir sämre vid alkoholintag.
- Ta en tupplur eller powernap under dagen, tricket är att du får snabb återhämtning och undviker att hamna i djupsömn (som gör dig segstartad när du vaknar).
- Träning är nyttigt, men undvik hård fysisk träning i anslutning till att du ska gå och lägga dig.
- Se till att det är svalt och skönt i sovrummet och undvik ljus eller oljud.
- Titta inte på klockan om du ligger vaken, det bidrar till stress.
- Undvik dator, surfplatta och TV innan det är dags att gå och lägga dig eller när du är vaken på natten.
