Det här är tio vanliga hälsomyter

Hur kan man ta hand om sig själv på bästa sätt? Informationskällorna är många och ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är sant och vad som i själva verket är en myt.

Här slår vi hål på 10 av våra vanligaste hälsomyter och ger dig chansen att ta del av tips och råd om hur du egentligen bör ta hand om dig.

Myt 2: En snaps kan stoppa din förkylning

illustration snaps liten

En annan vanlig myt om förkylning är att ett litet glas whisky eller annan alkohol skulle stoppa eller lindra besvären. Sanningen är att alkoholen snarare tar energi från kroppen, som du egentligen behöver lägga på att bli frisk.

På Apoteket kan du få råd om hur du bäst behandlar din förkylning. Om du har tjock snuva kan du behöva rensa näsan med koksaltlösning. Det kan du blanda själv, eller köpa färdig spray. Alternativt kan du använda avsvällande nässprej som minskar svullnaden i slemhinnorna och gör det lättare att andas. Får du feber kan du eventuellt behöva febernedsättande receptfria läkemedel.

Har du ont i halsen kan det också kännas skönt att dricka varmt eller kallt. Det finns även halstabletter med bedövande effekt.

En förkylning går oftast över av sig själv, men ibland kan man få följdsjukdomar så som bihåleinflammation eller öroninflammation som kan behöva behandling.

Myt 3: Vitlök i örat hjälper mot öroninflammation

illustration vitlök liten

Öroninflammation kan vara mycket besvärligt, både för barn och vuxna. Har du hört rådet att stoppa en vitlöksklyfta i ytterörat för att motverka inflammationen? Det ska du vara försiktig med. Vitlöken riskerar att irritera och förvärra besvären.

De flesta öroninflammationer läker ut av sig själva. Du kan lindra besvären med receptfria smärtstillande läkemedel, och lägga en extra kudde under huvudet på natten för att minska trycket. Använd nässpray om det är jobbigt att andas på grund av svullnad.

Kontakta din läkare om du har besvär som inte avtar inom ett dygn. Ibland kan öroninflammation behöva behandlas med antibiotika.

Myt 4: Vitpepparkorn och whiskey botar magsjuka

illustration peppar whiskey liten

Vid magsjuka är det många som fått rådet att bota eller förebygga detta genom att äta hela vitpepparkorn. Det går troligtvis tillbaka på det gamla talesättet "ont ska med ont fördrivas" men det finns inga vetenskapliga belägg för att denna huskur fungerar.

Andra får rådet att ta en hutt alkoholhaltig dryck för att bota matförgiftning, men inte heller detta är sant. Alkoholen tar istället energi från kroppen.

Vill du undvika att bli sjuk är det bäst att försöka hålla god hygien och tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Har du blivit magsjuk är det viktigt att få i sig tillräckligt mycket vätska och salt, till exempel med vätskeersättning som finns på Apoteket. Undvik söta drycker eftersom att för mycket socker kan orsaka diarré.

Myt 5: Finnar försvinner med tandkräm

illustration tandborste

Finnar, eller akne, kan vara ett gissel. Ett råd många fick förr var att smörja in finnarna med tandkräm för att få dem att torka ut och försvinna. Det finns dock inga belägg för att det fungerar, det kan till och med orsaka ytterligare irritation i huden.

Akne eller finnar är mycket vanligt och helt ofarligt. Det beror på inflammerade talgkörtlar i huden som syns som utslag och kommer ofta i ansiktet, på bröstet eller på ryggen.

Om du har fått akne hjälper det inte att tvätta sig extra mycket, använd istället en ansiktstvätt för fet och finnig hy morgon och kväll. Har man besvär kan man också prova med en aknelösning eller aknegel som innehåller salicylsyra och som gör att talgkörtlarna inte täpps till lika lätt.

På Apoteket finns också receptfria läkemedel om aknelösning eller aknegel inte hjälper. Du som har svårare aknebesvär kan få hjälp av din läkare som kan skriva ut receptbelagda mediciner.

Myt 6: Kokosolja skyddar tillräckligt mot solen

illustration kokosolja liten

Det finns inga välgrundade bevis på att kokosolja, olivolja eller någon annan olja skyddar mot UV-strålning i tillräcklig grad inför sol och strand. Se istället till att skydda dig på rätt sätt nästa gång du ska ut i solen – med skugga, kläder och solskyddsfaktor.

Solen ger oss mycket gott. Vi får värme och D-vitamin som vi väl behöver, men det räcker med 15-30 minuter sommarsol för att bilda tillräckligt mycket D-vitamin. Många är i solen betydligt längre än så, och utsätter sig då för risken att bränna sig. Undvik att bränna dig - brännskador ökar nämligen risken för att drabbas av hudcancer.

Det allra bästa sättet att skydda sig mot solens farliga strålar är skugga och kläder. På Apoteket rekommenderar vi att du använder produkter med hög solskyddsfaktor när du vistas i solen, och att du undviker att vistas i direkt solljus mellan klockan 11-15 när solens strålar är som starkast. Då snö och vatten reflekterar solljuset är det också viktigt att vara försiktig på sjön eller på skidsemestern.

Myt 7: Vitkål i behån motverkar mjölkstockning

illustration bh liten

Mjölkstockning kan göra väldigt ont och göra att du känner dig riktigt sjuk. Ett vanligt råd, såväl från mammaforum som från omgivningen, kan vara att stoppa hela vitkålsblad i behån. Det sägs kunna "dra ut det onda" från det drabbade bröstet. Kan det stämma? Nej, om vitkålen har någon effekt så är det för att vitkålsbladen kan tänkas värma bröstet lite. Men då fungerar det bättre med något annat. Det kan till exempel vara skönt att ta en varm handduk eller duscha varmt innan man ammar.

Om du har fått mjölkstockning är det bäst att fortsätta amma om det går, och låt gärna barnet suga oftare än vanligt. Använd gärna också en rymlig behå som inte trycker på mjölkkörtlar och mjölkgångar.

Har du stora problem med mjölkstockning, eller om det är krångligt och besvärligt att amma så kan du få hjälp och råd hos en amningsmottagning eller på BVC.

Myt 8: Vanlig användning av fluortandkräm är skadligt

Illustration: Tandkrämstub

Det sprids rykten om att fluor skulle inverka skadligt på hjärnan, särskilt för barn. För mycket fluor är inte bra, det finns då risk för fluoros som ger fläckar på tänderna. Dricksvatten med tillsatt fluor förekommer i vissa stater i USA, men inte i Sverige. 

Det bör betonas att dessa risker handlar om väldigt höga mängder fluor som man inte får i sig av att borsta tänderna med fluortandkräm. 

Fluor stärker och skyddar tänderna mot karies. Fluor är bra för oss och våra barn och det behövs för att stärka tändernas emalj. Fluor är ett effektivt sätt att minska karies och hjälper till att skydda miljön runt tanden, allt för höga halter fluor är dock inte bra för barn att få i sig. Det finns därför anpassad tandkräm för barn som innehåller mindre mängd fluor.

Tandborstning med fluortandkräm är det som bidragit mest till minskad karies i Sverige. Vi rekommenderar därför alla, barn som vuxna, att använda fluortandkräm.

Myt 9: Teblad botar ögonproblem

illustration tepåse liten

Ett skönhetstips som ibland förekommer är att lägga svala och fuktiga tepåsar på ögonen för att minska svullna eller röda ögon. Ibland skrivs det också att detta trick skulle fungera mot ögoninflammation.

Om du har drabbats av en ögoninflammation läker den oftast ut av sig själv. Om varbildning gör ögat kladdigt eller igenklistrat på morgonen, kan du tvätta rent med hjälp av en bomullstuss doppad i vanligt vatten eller ögonvatten, till exempel Apotekets Ögonvatten. Det finns också receptfria ögonsalvor hos Apoteket som går att använda.

Om du har var som inte försvunnit efter 3-4 dagar så rekommenderar vi att du tar kontakt med vården.

Ett annat ögonproblem är vaglar, en vagel i ögat beror på att en talgkörtel blir inflammerad. En vagel brukar oftast läka ut av sig själv, men det kan kännas skönt att värma ögonlocket med lite varmt vatten och massera lätt. Värmen öppnar upp talgkörteln som då läker fortare.

Myt 10: Du kan "få" autism av vaccin

Illustration spruta liten

År 1998 publicerades en studie som visade att vaccination kunde leda till autism. Detta ledde till att många började oroa sig för att MPR-vaccinera (mässling, påssjuka och röda hund) sina barn på grund av rädsla för att barnet skulle utveckla andra sjukdomar.

Mannen bakom studien, Andrew Wakefield, hade dock inte varit ärlig och ändrat resultaten i sin forskningsrapport, vilket ledde till att publiceringen drogs tillbaka. Efter detta, har flertalet studier publicerats som bevisar att det inte finns något samband mellan autism och de undersökta vaccinen. 

Apoteket rekommenderar att alla följer de vaccinationer som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. När man vaccineras tillförs ett försvagat eller så kallat avdödat smittämne till kroppen. På så sätt börjar immunförsvaret bilda antikroppar, som ger skydd mot sjukdom. Nästa gång man kommer i kontakt med smittan kan kroppen snabbt försvara sig så att man inte blir sjuk.

De flesta barn brukar inte få någon reaktion eller biverkning av vaccinationer. Vanligast är att man blir röd där man fått sprutan och man kan också bli lite svullen, varm eller öm. Allergiska reaktioner i samband med vaccinationer kan förekomma men är mycket sällsynta.

I Stockholm och Sundsvall kan man också vaccinera sig på Apoteket. Till exempel mot säsongsinfluensa, den fästingöverförda sjukdomen TBE, bältros eller vanliga sjukdomar vid utlandsresa.