En person som håller i en vattenflaska på stranden.

Värmeslag och solsting - symtom och orsak

När det är varmt och fuktigt ute är det viktigt att få i sig extra mycket vätska och viktiga salter i kroppen, då det är större risk att drabbas av solsting eller värmeslag under dessa väderförhållanden. Detta tillstånd kan inträffa när kroppens funktion att reglera temperaturen inte kan hantera den ökade värmen och därför inte kan svalka kroppen tillräckligt.

Symtom på Solsting eller Värmeslag

Solsting och värmeslag kan vara allvarliga tillstånd, speciellt för barn och vuxna över 65 år. Som tidigare nämnt kan besvären uppstå vid överexponering för höga temperaturer. Det är viktigt att kunna känna igen symtomen för att snabbt kunna agera och få adekvat vård. Nedan följer några vanliga symtom på solsting eller värmeslag:

Högre kroppstemperatur:

En av de tydligaste indikationerna på solsting eller värmeslag är en kraftigt förhöjd kroppstemperatur, vanligtvis över 40 °C.

Huvudvärk och yrsel:

Personer som drabbas av solsting kan uppleva intensiv huvudvärk och yrsel, vilket kan vara tecken på en överhettad kropp.

Illamående och kräkningar:

Illamående och kräkningar kan förekomma vid solsting och värmeslag. Detta kan vara kroppens sätt att försöka bli av med överskottsvärme.

Muskelsvaghet och irritation:

När kroppen blir överhettad kan det leda till muskelsvaghet och lättare irritation.

Rödflammig hud:

Att huden blir rödflammig och torr är inte ovanligt.

Sök akutvård: om du eller någon i din närhet med värmeslag blir mycket dålig. För sjukvårdsrådgivning kan du ringa 1177 som hjälper dig bedöma symtomen. Befinner du dig utomlands? Då når du 1177 på +46 771-11 77 00.

Produkttips vid solsting

Vad orsakar solsting?

Solsting orsakas av överdriven exponering för höga temperaturer och fuktigt väder. När kroppen blir varm vidgas blodkärlen i huden vilket gör att du känner dig varm och huden blir rödflammig. Då aktiveras även svettkörtlarna i huden för att hjälpa till att reglera temperaturen.

Genom en process, känd som svettning, utsöndrar dessa körtlar en vätska som lägger sig på hudytan. Svettet som du svettas ut består huvudsakligen av vatten och salt. Svettning är en viktig del av kroppens naturliga värmeregleringssystem, och det spelar en central roll i att hålla oss svala under varma förhållanden eller vid fysisk ansträngning.

Svettet som förloras innehåller vatten och salt som är viktigt för kroppen. Vattnet som avdunstar ser till att blodet i hudens blodkärl kyls ned. Det är viktigt att ersätta dessa förluster genom att dricka tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning och upprätthålla en balanserad saltnivå i kroppen. Vissa faktorer kan öka risken för att drabbas av solsting eller värmeslag:

Överdriven fysisk aktivitet:

Ansträngande fysisk aktivitet i varma förhållanden kan överbelasta kroppens förmåga att reglera temperaturen.

Otillräckligt vätskeintag:

Otillräcklig hydrering kan göra det svårare för kroppen att kyla sig själv genom svettning.

Klimatförhållanden:

Länder eller regioner med extrema temperaturer och hög luftfuktighet kan öka risken för solsting och värmeslag.

Solsting eller värmeslag hos barn

Solsting och värmeslag kan vara särskilt farliga för barn eftersom deras kroppar har svårare att reglera temperaturen jämfört med vuxna. Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken på solsting eller värmeslag hos barn och agera snabbt. Håll koll på ditt barns beteende under varma dagar. Om de verkar tröttare än vanligt, är irriterade, har huvudvärk, är illamående eller visar tecken på förvirring, kan det vara tecken på solsting eller värmeslag.

Du kan även känna på barnets hud eller ta tempen. Om barnet har en hög kroppstemperatur kan det vara ett tecken på att barnet har blivit drabbad. Om du misstänker att ditt barn har solsting eller värmeslag, är det viktigt att agera snabbt för att lindra deras tillstånd och söka medicinsk hjälp om symtomen är allvarliga.

För en heldag på stranden under varma dagar eller om du ska åka utomlands med barn kan är det viktigt att se till så att barnet får i sig mycket vätska. Ett tips är att ge barnet vätskeersättning, som exempelvis Semper Vätskeersättning plus för barn över 3 år, under varma dagar.

Barn springer till stranden

Behandla och lindra solsting

För att bli av med värmeslaget är det viktigt att kyla ned kroppen och fylla på med vätska. Ett tips är att badda kroppen med en blöt handduk eller ta en dusch i ljummet vatten. Tänk på att vattnet bör vara mellan 15-18 grader för bäst effekt. Kallare vatten än så kan ha en omvänd effekt då det kan göra att värmen stannar i kroppen för att blodkärlen drar ihop sig.

Undvik solsting

Att undvika solsting är att undvika att kroppen blir överhettad. Det här kan du tänka på:

Håll dig i skuggan:

Under de varmaste timmarna på dygnet, mitt på dagen och vanligtvis mellan 11.00 och 15.00, är solens strålar som starkast. Försök att hålla dig i skuggiga områden, som under träd eller parasoller, för att undvika direkt solljus. 

Använd solskyddskräm:

Applicera ett bredspektrumsskydd med en hög solskyddsfaktor (SPF) på alla utsatta områden av huden, inklusive ansikte, armar och ben. Se till att använda tillräckligt med solskyddskräm och att åter applicera regelbundet, särskilt efter att ha badat eller svettats.

Bär skyddande kläder:

Klä dig i löst sittande, ljusa och långärmade kläder för att skydda huden mot solens strålar. En hatt och solglasögon med UV-skydd är också viktiga för att skydda ansikte och ögon.

Undvik fysisk ansträngning under varma perioder:

Minska ansträngande fysisk aktivitet under de hetaste timmarna på dagen, särskilt om du är utomhus. Om du ändå vill träna utomhus, försök att göra det under svalare morgon- eller kvällstimmar.

Håll dig väl hydrerad:

Drick tillräckligt med vatten. Ta med dig en vattenflaska och drick regelbundet, även om du inte känner dig törstig. Ett tips är att använda vätskeersättning. På apoteket hittar du olika vätskeersättningar med olika smaker.

Var uppmärksam på väderprognosen:

Håll koll på väderprognosen och undvik att vara utomhus under dagar med extrem hetta eller hög luftfuktighet.

Ta hand om sårbara grupper:

Var extra försiktig med spädbarn, gravida och äldre människor eftersom de är mer mottagliga för solsting och värmeslag. Se till att de är väl skyddade och hålls i svala och skuggiga områden.

Rådgivning av läkare

Hos Doktor24 kan du få rådgivning och bedömning av läkare online om du har frågor eller behöver rådginving om solsting. Hos Doktor24 kommer du i kontakt med en läkare inom 15 minuter.