Solning är ett sätt att koppla av och njuta av det vackra vädret samtidigt som vi får en fin bränna. Men det är viktigt att sola på rätt sätt och vara medveten om riskerna som kan följa med för mycket exponering av UV-strålar. I denna guide kommer vi att titta närmare på olika aspekter av solning och hur man kan sola på ett säkert sätt.
Apoteket Solspray SPF 30, 200 ml har tagits bort från mina favoriter
UV-index för att bli brun - på ett hälsosamt sätt
UV-indexet mäter styrkan av solens strålar och varierar beroende på tid på dagen, årstid och vart någonstans du befinner dig. För att du ska få en fin bränna är det viktigt att du vet vilket UV-index som är lämplig för att sola och du bör vara noga med att skydda dig mot de skadliga strålarna.
Om ditt mål är att bygga på en fin och hållbar bränna så är det viktigt att skydda huden så att du inte bränner dig. För att få en fin bränna bör du undvika solen under de mest intensiva timmarna på dagen - när den står som högst på himlen. Det är också viktigt att använda solskydd och att sola i kortare perioder för att undvika att bränna sig.
Ett tips för en fin bränna utan risk för hudskador är att använda brun utan sol, som både finns anpassat för ansiktet och kroppen. Kom ihåg att en brun utan sol-produkt inte skyddar mot solens skadliga strålar och därför bör du använda solskydd när du ska ut i det fina vädret!
Sommaren är en härlig årstid då många vill tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus. Men det är viktigt att komma ihåg att sola säkert för att undvika skador på huden och hälsoproblem på lång sikt. Vi har tagit fram en guide för dig som vill njuta av solen på ett säkert sätt:
● Använd solskydd när du solar. Inget solskydd blockerar UV-strålarna till 100%, därför blir du brun även när du använder solskydd med högt SPF.
● Tänk på att skydda dina ögon. Använd solglasögon med UV-skydd när du är ute i solen.
● Kläder för extra solskydd. Du kan ha på dig en hatt eller kläder när solen är som starkast.
● Undvik de starkaste soltimmarna. På sommaren, mitt på dagen (kl.11-15) när solen står som högst på himlen är UV-indexet som högst. Undvik solexponering under dessa timmar.
● Håll koll på UV-indexet. UV-indexet varierar beroende på årstid, tid på dygnet och var du befinner dig i världen. Ju närmare ekvatorn, desto högre UV-index.
Kan det vara farligt att sola?
UV-strålar har visat sig vara en drivkraft för hudskador och hudcancer. Därför kan det vara farligt att sola. Det är viktigt att skydda sin hud mot de skadliga strålarna och genom att följa solguiden ovan kan du minska risken att du bränner dig, pigmentfläckar, hudskador och hudcancer.
Värmen kan göra att du svettas mer än vanligt och då förlorar kroppen vätska. När du är ute i den hettande solen kan du därför tänka på att få i dig mycket vatten.
I varmt väder kan det lätt hända att du drabbas av värmeslag, som kan vara farligt. Vanliga symtom inkluderar huvudvärk, yrsel, svimning, förvirring och illamående. För att undvika värmeslag kan du dricka mycket vatten och få i dig salt.
Tips: ha alltid med dig en vattenflaska när du ska vara ute i solen. Du kan även blanda i vätskeersättning i vattnet som återställer kroppens vätske- och saltbalans.
Apoteket Sollotion SPF 30, 200 ml har tagits bort från mina favoriter
Hur mycket solkräm ska jag använda?
Du behöver ungefär en kupad handfull solkräm för att få ett bra skydd från solens strålar. Det motsvarar ungefär 30–40 ml eller 6–8 teskedar som du portionerar ut på hela kroppen vid varje smörjning. För barn gäller samma tumregel, fast använd då en barnhand solkräm.
Spray solkräm
När det kommer till solskydd i form av spray kan det vara svårt att avgöra hur mycket som behövs eftersom konsistensen är tunn Det är viktigt att spraya rikligt över kroppen. Spraya och smörj noga och systematiskt ett område i taget. Sprayen går ofta snabbt in i huden och det är inte säkert att man minns exakt var man har smörjt redan.
Roll-on sollotion
Rolla ut en riklig mängd sollotion på ansikte och kropp. Smörj därefter ut ett jämnt lager.
Hur ofta behöver jag smörja in mig?
Smörj in dig ungefär varannan till var tredje timme. Fyll på med ett nytt lager efter bad, svettning och torkning. Då kan du vara säker på att uppnå den solskyddsfaktor (SPF) som står på solkrämen och att du skyddar huden från solens skadliga UV-strålar.
Camilla af Petersens, legitimerad apotekare på Apoteket, förklarar närmare:
– SPF beskriver hur mycket längre du kan vistas i solen utan att bli bränd jämfört med om du inte haft något solskydd alls. En SPF 30 ökar hudens naturliga skydd 30 gånger medan SPF 50 ökar skyddet 50 gånger.
Hur länge solkrämen varar och hur ofta du ska smörja dig beror på vad du gör för aktivitet och hur känslig du är för solen. Skyddet i solkrämen påverkas nämligen av om du badar, torkar dig med handduk eller svettas.
En handfull solkräm är en bra måttstock på hur mycket du behöver smörja in dig vid varje tillfälle. Tar du ett för tunt lager minskar skyddet och du riskerar att bränna dig.
ACO Sun Lotion SPF 50, 200 ml har tagits bort från mina favoriter
Sola solarium
Funderar du på att sola solarium? Då är det viktigt att vara medveten om riskerna eftersom det finns ett tydligt samband med solariesolande och hudcancer.
Vi rekommenderar inte att du solar solarium då strålningen av solarierna kan vara mycket intensiv och öka risken för hudcancer och andra hälsoproblem. Om du trots det väljer att sola solarium, är det därför viktigt att inte ligga i solariet för länge och att använda skyddsglasögon när du solariesolar. Tänk på att anpassa soltiden efter din hudtyp och hur solkänslig du är.
Sola som gravid
Härliga, varma dagar på stranden med strålande sol kan du unna dig även när du är gravid. Bebisen är skyddad i livmodern och skadas inte av UV-strålar. Däremot gäller samma tumregel för dig som gravid som för alla andra - överdriven exponering av solen ökar risken för hudcancer, så använd solskydd.
Som gravid är kroppstemperaturen något högre än i vanliga fall och det kan därför hända att du tröttnar på värmen lite fortare än du brukar. Pigmentfläckar bildas lättare hos gravida då mängden östrogen ökar som hjälper till att producera melanin och som i sin tur kan utlösa pigmentförändringar.
Har du pigmentförändringar i ansiktet så kan du testa använda en dagkräm som innehåller både spf och som motverkar pigmentförändringar, såsom Eucerin ANTI-PIGMENT Day Care.
Sola solarium gravid
Du som gravid kan också solariesola, men med måtta. Solarium är som sagt något vi inte rekommenderar. Om du ändå väljer att sola solarium så kan du ha i åtanke att gravida löper större risk att bilda pigmentfläckar på huden och som för alla andra finns risken för hudskador av UV-strålar. Överdriv inte solandet och använd skyddsglasögon i solariet.
Sola när man är sjuk
Det är många som undrar om det är farligt att sola när man är sjuk, vid exempelvis förkylning eller feber. Det är det vanligtvis inte. Däremot kan du nog tycka att det är besvärligt att utsätta dig för mer värme när du redan har en högre kroppstemperatur, om du tänkt sola med feber till exempel.
Det du kan vara uppmärksam på är att vara försiktig med solexponering om du exempelvis tar vissa läkemedel eller använder hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som kan ge en negativ effekt av de skadliga strålarna. Har du någon hudsjukdom kan du rådfråga din läkare innan du solar.
Sola med psoriasis
Solens strålar kan vara bra för personer med psoriasis då de kan dämpa inflammationen i huden och minska produktionen av hudceller. Viktigt att tänka på är att det är solens UVB-strålar som gör gott för psorisisdrabbad hud. Däremot ger det inte en bra effekt genom att sola solarium - psoriasis-besvär kan då förvärras.
Det gäller att sola med förnuft och som för alla andra så är det viktigt att skydda huden så att du inte bränner dig och så att du minskar risken för hudskador och hudcancer. Du hittar solskydd här.