En äldre kvinna och man kramar om varandra på en strand i solen.

Sol & läkemedel - vad du bör tänka på

För många är det ett måste att vara utomhus under de varma och ljusa sommardagarna. Kanske ska du ta med familjen till stranden och njuta av de härliga solstrålarna och det varma vädret, eller bara ta en fika på en uteservering. Använder du läkemedel så bör du kontrollera dina mediciner innan du exponeras för direkt solljus. Vissa läkemedel kan göra din hud extra känslig mot solens strålar. 

Så kan huden reagera av vissa läkemedel

Att vistas i solen samtidigt som du använder vissa läkemedel kan orsaka att din hud blir mer solkänslig. Det gör att du lättare kan bränna dig , får allergiska reaktioner eller andra irritationer på huden. 

Skydda dig mot solens UV-strålning

Solens strålar som når jordens yta och oss människor kan delas in i två grupper: UVA och UVB. Om du använder ett läkemedel och får reaktioner av solljus så är det oftast en ökad känslighet för UVA-strålar. Detta gäller alla människor, oavsett hudtyp. De som vanligtvis tål solen bra kan plötsligt bli solkänsliga när de använder vissa läkemedel.

Välj rätt solskydd

Solskyddsfaktor (SPF) skyddar huden mot UVB-strålar. I och med att du som äter mediciner kan bli extra känslig för UVA-strålar är det viktigt att du väljer ett solskydd som både täcker för UVA- och UVB-strålar.

Vanliga mediciner och läkemedel där du bör undvika solen

  • Smärtstillande och antiinflammatoriska geler, plåster och sprayer som innehåller aktiva ämnen som ibuprofen eller diklofenak kan göra huden extra solkänslig och kan leda till att du har lättare att bränna dig. Gel som innehåller ketoprofen (receptbelagd) kan ge dig brännskador och/eller allergiska reaktioner.
  • Vissa antibiotika-läkemedel som används för att behandla exempelvis akne eller infektioner kan ge dig hudproblem vid solexponering.
  • Växtbaserade läkemedlet Johannesört kan öka risken att du bränner dig i solen.
  • Läkemedel mot akne, oavsett om det är läkemedel som du smörjer på huden eller sväljer oralt, har en ökad risk för solkänslighet.
  • Hydroklortiazid som används vid vätskeansamling i kroppen och högt blodtryck kan öka risken att du bränner dig i solen. Långvarig behandling och höga doser, i samband med solexponering, kan öka risken för hudcancer.
  • Vissa läkemedel som dämpar immunförsvaret, exempelvis ciklosporin och takrolimus, kan göra kroppen mer känslig för hudförändringar.

Nya läkemedel - rådfråga oss på Apoteket

När du påbörjar en kur med ett, för dig, nytt läkemedel kan det vara bra att vara uppmärksam på om läkemedlet kan göra dig känslig för solen. Om det är känt att ett läkemedel kan ge biverkningar av solen så ska det finnas en varning för sol på bipacksedeln. Läs bipacksedeln noga innan du börjar använda nya läkemedel. 

Kom ihåg att olika personer också reagerar olika på olika mediciner och läkemedel. Det kan ändå vara bra att rådfråga läkare eller apotekspersonal och vara försiktig i solen.