Mamma som smörjer in sin dotter med solskyddsfaktor.

Skydda de minsta från solen

Under sommaren älskar barn att vara ute och leka och busa. Även föräldrar njuter av att vara på stranden, men kanske hellre i en bekväm solstol. De allra flesta vill luta sig tillbaka med vetskapen om att barnen är skyddade mot solens starka strålar. Här kan du få fler användbara råd kring solskydd för små busfrön .

Så skyddar du barnen från solen

Det är viktigt att köpa bra solskydd till barnen. Inte minst eftersom de har känsligare hud än vuxna och dessutom riskerar att få solskador som byggs upp i unga år och förvärras över tid.

Spädbarn ska inte vara i direkt sol överhuvudtaget. Under de första åren är det extra viktigt med solhatt och täckande kläder. UV-dräkt kan också vara ett alternativ för små barn. Dessutom är det viktigt med solskydd på områden som inte kan täckas helt, så som ansikte och händer.

När barnen blir äldre och springer runt på egen hand är solskyddet definitivt en investering att satsa på. Livet blir lite roligare när ingen behöver ligga vaken på natten för att axlarna bränner.

Ett bra solskydd skyddar både mot akuta besvär och att huden skadas över tid. Även om det är frestande att leka ute hela dagen ska barnen helst undvika solen vid lunchtid eftersom den är som starkast då. Ta gärna med ett parasoll till stranden eller parken så att ni kan vila i skuggan.

Mamma och dotter smörjer in sig med solskydd på stranden

Populära solglasögon

När behöver vi använda solskydd?

Det är inte bara på stranden som barnen riskerar att bränna sig. Solen kan även tränga igenom bilrutor, vilket ökar risken för irriterande solbränna under en längre biltur.

När barnen är på förskolan vistas de ofta ute en längre tid och därför är det bra om en vuxen kan applicera på solskydd under dagen. Även om barnen har kläder på sig kan de bränna sig utan ett bra solskydd. Tänk också på att solstrålarna är där även när det är molnigt. 

Vad är skillnaden mellan solskydd för barn och vuxna?

Det finns solskydd med så mycket som SPF 50 och detta gäller även för vuxna. Om du som vuxen vill minska solskyddsfaktor är det trots allt viktigt att fortsätta erbjuda barnen ett högre skydd.

Den minsta solskyddsfaktorn är 15 men det är inget att rekommendera till riktigt barn. Eftersom barn inte har möjligheten att bilda lika starkt pigment som vuxna är de i särskilt behov av hög SPF. Som tumregel är det minst SPF 30 som gäller.

Det kan vara värt att leta efter parfymfria och extra allergivänliga solskydd för de yngre barnen eftersom deras hud är känsligare mot olika ämnen. De kommer också att använda produkterna ofta och varje dag, så det gäller att hitta skonsamma ingredienser.

Förutom solskydd kan du också komplettera med:

Barn som leker på stranden och har solhatt

UV-skor

Hur ofta behöver jag smörja in barnen med solskydd?

Det räcker inte att applicera solskydd en gång om dagen för att vara säker på att barnets hud är skyddat mot starka solstrålar. Ett gott råd är att smörja in barnen i lugn och ro innan ni åker ner till stranden. Då slipper du stressa när ni väl är på plats och barnen inte vill något hellre än att slänga sig i vågorna och tumla runt i vattenbrynet.

Många solskydd är vattenresistenta, men vi rekommenderar ändå att du smörjer in barnen igen efter att de badat. I regel är det bra att applicera solskydd flera gånger under dagen, helst en gång i timmen – vi på Apoteket rekommenderar en handfull solskydd vid varje applicering.

Förutom solkräm finns solspray som är något smidigare när du vill smörja in aktiva barn. Komplettera gärna med ett cerat med solskyddsfaktor och tänk också på att de känsliga öronen måste smörjas in. Om barnet trots allt har råkat bränna sig finns det after sun-produkter som aloe vera gel som lindrar för stunden och dämpar rödhet. Vårt råd är att sedan undvika solen helt i ett par dagar.

Pappa som smörjer in dotter med solskydd på stranden

Hur väljer jag ett bra solskydd?

På förpackningen finner du nyttig information som talar om vad som finns i produkten. Det viktigaste är att satsa på en solkräm som innehåller både UVA och UB-skydd. Detta eftersom UVA-strålarna är skadligare och tränger djupare ner i huden. De allra flesta solkrämer har bara en hållbarhet på ett år, vilket också synliggörs på förpackningen. Kasta förpackningen om du är det minsta osäker, eftersom effektiviteten kan ha minskat rejält.

En del vill ha helt och hållet ekologiska produkter till barnen och där är ett fysikaliskt filter det allra mest skonsamma valet för barnet. 

Ge barnen en härlig sommar med Apotekets solskydd

Undvik fallgroparna som hör sommaren till, exempelvis solsveda och irriterad hud. Med ett bra solskydd är hela familjen förberedd och kan maximera antalet soliga dagar utomhus. I vårt utbud finns solskydd för både äldre och yngre och i praktiska förpackningar för både badrumsskåp och strandväska. Välkommen till oss på Apoteket!