Tredagarsfeber - symtom, orsak och behandling

Tredagarsfeber, även känt som exanthema subitum, är en vanlig virussjukdom som huvudsakligen drabbar spädbarn och mindre barn. Det är en mild sjukdom som oftast löser sig på egen hand, men det kan vara bra för föräldrar att vara medvetna om dess symtom och vad de kan göra själva för att underlätta för de små.

Symtom på tredagarsfeber

Tredagarsfeber börjar abrupt med en plötslig och hög feber, ofta över 39 °C, som varar i cirka tre dagar. Det är detta initiala symtom som vanligtvis oroar föräldrar och får dem att söka medicinsk vård. Efter 3–4 dagar sjunker oftast febern snabbt.

Andra symtom som barnen kan få förutom 3 dagars feber kan vara hosta och snuva, samt svullna lymfkörtlar.

Efter perioden med hög feber får de flesta barn hudutslag. Utslaget är vanligtvis ljusrosa eller rött och består av små fläckar eller utslag. Det börjar vanligtvis på bålen och kan sedan sprida sig till ansiktet, armarna och benen. Utslagen orsakar inte kliande och de försvinner oftast helt av sig självt inom några dagar - ibland kan de även försvinna redan inom några timmar.

Vad orsakar tredagarsfeber?

Tredagarsfeber orsakas av ett virus, humant herpesvirus typ 6. Viruset kan spridas från barn till barn via direktkontakt eller droppar som sprids i luften - till exempel om barnet nyser - vilket gör sjukdomen mycket smittsam. Inkubationstiden är mellan 5–15 dagar. Smittan är som starkast när barnet har feber och därför är det viktigt att låta barnet vara hemma och vila för att förhindra spridning av sjukdomen.

Behandling av tredagarsfeber

Det finns ingen specifik behandling för tredagarsfeber, febern brukar oftast gå över av sig själv inom ett par dagar. Det primära målet för behandlingen är att lindra symtomen och göra det så bekvämt som möjligt för barnet. Det kan betyda att ge barnet febernedsättande, såsom paracetamol eller ibuprofen, för att dämpa febern och lindra eventuell smärta.

Observera att barn som är 3 månader eller äldre kan få läkemedel som innehåller paracetamol. Medan barn som är 6 månader och äldre kan få läkemedel som innehåller ibuprofen. Läs alltid noga i anvisningarna för läkemedel innan du använder det eller ger det till ett barn.

Det är också viktigt att se till att barnet får tillräckligt med vätska för att inte riskera att barnet får vätskebrist.

Tredagars feber - symtom och behandling

Hur länge smittar tredagarsfeber?

Personer med tredagarsfeber är mest smittsamma när de har feber. Smittorisken minskar när febern börjar avta och utslaget börjar framträda. Trots detta är det alltid klokt att vara noggrann med handhygien och att förhindra spridning av viruset till andra barn och vuxna genom att hålla barnet hemma tills barnet är friskt igen.

Tredagarsfeber - vuxen

Tredagarsfeber är vanligast hos barn. De flesta vuxna har antingen redan haft sjukdomen som barn och blir därmed immun mot sjukdomen. Om en vuxen som inte har haft tredagarsfeber utsätts för viruset tidigare, kan de också drabbas av sjukdomen.

Läs mer om feber hos vuxna här.

Tredagarsfeber utslag

Utslaget som följer tredagarsfeber är vanligtvis det som leder till diagnosen, särskilt om febern redan har avtagit när barnet tas till läkaren. Utslaget består av små, flacka rosa eller röda fläckar som inte kliar och som kan vara något upphöjda från huden. Dessa utslag är karakteristiska för tredagarsfeber och hjälper till att särskilja sjukdomen från andra sjukdomar.

När ska jag söka vård?

Tredagarsfeber är vanligtvis en ofarlig sjukdom som löser sig på egen hand. Att vara medveten om symtomen och veta hur man ska hantera dem är viktigt för föräldrar. Om du är osäker på ditt barns hälsa eller om symtomen försämras, är det viktigt att söka medicinsk rådgivning.

Sök vård om: 

●   Om ett barn som är yngre än tre månader och får feber - 38 grader eller högre.

●   Om ett barn som är yngre än sex månader får 39 graders feber.

●   Om ett barn som är mellan sju månader - två år får högre feber än 39 grader utan andra förkylningssymtom.

●   Om barnet fått utslag som inte vill försvinna av sig själv efter några dagar.

●   Om barnet fortfarande har feber trots att det gått fyra dygn.

Sök akutvård om barnet: 

●   har över 41 grader.

●   har feber och är mycket hängig.

●   inte vill äta eller dricka i samband med feber.

●   känner sig stel i nacken.

●   har feber och verkar ha ont.

●   får feberkramp.

Rekommenderad läsning