Ta reda på riskerna vid fästingbett - läs allt om TBE här
När temperaturen överstiger 5 grader vaknar fästingarna. Doktor24s läkare Lars Lindstedt berättar mer om TBE och hur du kan skydda dig.
Under den gröna, sköna sommaren är det många som ser fram emot att få vara ute i den vackra naturen. Här gömmer sig små kryp som också ser ett gyllene tillfälle att njuta – men snarare av dig.
Fästingar är ett otrevligt inslag för de som tycker om att vara ute i skogen. De fäster sig på huden och suger blod för att få näring. Fästingbett kan ge sjukdomen TBE med symtom som feber och värk och i en del fall värre komplikationer. Lars Lindstedt, medicinskt ansvarig läkare för vaccination, Doktor24, berättar mer om TBE och hur du kan skydda dig.
Vad är TBE och vilka är symtomen?
TBE är en förkortning för Tick Borne Encephalitis och tick är mycket riktigt det engelska ordet för fästing. TBE betyder följaktligen fästingburen encefalit/hjärninflammation. Det är en virussjukdom som inte smittar mellan människor. TBE-viruset är ett så kallat flavivirus och är en del av samma släkte som gula febern och dengue.
Om du har smittats av TBE-viruset kan du efter 1–2 veckor drabbas av lindrig feber och huvud- och ledvärk. Besvären varar upp till en vecka och sedan känner du dig frisk. Men hos ungefär var tredje smittad sprids viruset vidare till hjärna och/eller hjärnhinnorna. Då insjuknar du igen med hög feber, huvudvärk, svår nackstelhet, kräkningar, yrsel och påverkat allmäntillstånd. Om läkaren misstänker att du fått en hjärnhinneinflammation kommer hen att ta ett ryggvätskeprov.

Var fäster sig oftast fästingar?
När du kommer hem efter en dag utomhus är det bra att undersöka om det sitter några fästingar på kroppen. Fästingarna brukar trivas i kroppsveck som ljumskar, armhålor och knäveck där det är varmare och fuktigare än andra delar på kroppen. De brukar krypa runt på kroppen innan de slutligen väljer ett bettställe.
Kolla extra noga på barnen, inte minst bakom öronen där fästingarna gärna sätter sig. Skaka gärna byxor och skor och lufta dem utomhus, och duscha sedan av kroppen. Om du fått en fästing på huden är det viktigt att försöka plocka bort den så fort som möjligt. Risken att smittas ökas ju längre tid fästingen får sitta.
TBE-virus överförs redan efter några minuter medan det tar längre tid för borreliabakterien. Prova att frigöra den med fästinglasso eller fästingplockare. Spana gärna in vår praktiska guide för att ta bort fästingen enkelt här.

Här är risken störst för fästingar
Fästingsäsongen varar oftast från april till oktober, men vid en mild vinter kan säsongen förlängas ytterligare. Fästingarna är aktiva när det är varmare än 5 grader ute. Därför är det bra att se över vaccinationsskyddet redan tidigt på året och påbörja vaccinationen i god tid före fästingsäsongen. Under månaderna när vi vistas mycket utomhus som ett fästingbett kan öka risken för TBE. Fästingarna trivs i områden med mycket vegetation som till exempel högt gräs och där det är fuktigt.
En stor del av Sveriges invånare bor i ett högriskområde för TBE. Under de senaste åren har TBE-smittan ökat kraftigt och internationellt sett är hela södra och mellersta Sverige att betrakta som områden med stor risk. Kartan här bredvid kan ge dig en vägledning för TBE-utbredningen och siffrorna är hämtade från Folkhälsomyndigheten.
Rosamarkerat område på kartan visar vilka regioner som personer blivit smittade med TBE 2011-2020. I de gråmarkerade regionerna kan fall ha rapporterats men då har personen smittats i en annan region. Vill du läsa mer kring statistiken är ett tips att gå in på Folkhälsomyndigheten, där det finns en översikt över registrerade smittfall med TBE i landet.

5 intressen som gör dig extra utsatt för TBE
Alla kan drabbas av TBE men vissa intressen, hobbys och livsstilar gör dig extra utsatt för fästingbett och därav också för TBE. Kanske känner du igen dig i något av följande intressen?
Golfare: Spenderar dagar på gräs
Trädgårdsintresserad: Påtar i trädgården
Husdjursägare: Djuren drar in fästingar
Ryttare och hästägare: Hästar bär på fästingar
Seglare: Fästingar älskar skärgården
Om du ägnar dig åt ett eller flera av dessa fritidsintressen kan du alltså ha ökad risk att drabbas av fästingbett som i sin tur kan leda till TBE.
Kan jag skydda mig mot sjukdomen?
Eftersom TBE sprids av fästingar är det bästa att försöka undvika att de sätter sig på kroppen för att suga blod. Försök att ha långa, täckande plagg på dig när du
går runt i gräset och i skogen. Välj alltså långärmade tröjor och byxor. Helst ska plaggen vara ljusa och inte mörka eftersom de annars lockar till sig fästingar

Finns det vaccination mot TBE?
Ett annat sätt att skydda dig och din hjärna mot TBE är att vaccinera dig. Särskilt viktigt är det om du kommer befinna dig i naturen och i högriskområden. Påbörja helst vaccinationen innan fästingsäsongen startar. Har säsongen redan startat är det ändå viktigt att du påbörjar vaccinationen. Du vet aldrig när du blir fästingbiten.
Här finns ett vanligt vaccinationsschema. Om du har andra sjukdomar eller sjukvården gör en annan bedömning, kan schemat komma att anpassas till dig:
Schema för personer under 50 år:
- Dos 1: Tas när som helst under året
- Dos 2: Tas 1-3 månader efter dos 1
- Dos 3: Tas 5-12 månader efter dos 2
- Påfyllnad: Tas 3 år efter dos 3 . Därefter tar du en dos vart 5e år
Schema för personer över 50 år:
- Dos 1: Tas när som helst under året
- Dos 2: Tas 1-3 månader efter dos 1
- Dos 3: Tas 2 månader efter dos 2
- Dos 4: Tas 5-12 månader efter dos 3
- Påfyllnad: Tas 3 år efter dos 4. Därefter tar du en dos vart 5e å
Finns det något annat jag behöver tänka på när jag ska vaccinera mig?
Om du är gravid är rekommendationen att vänta om inte risken är hög för att drabbas av TBE. Efter vaccinationen kan området vid injektionshålet vara svullet, rött och kännas ömt. Några sällsynta biverkningar är trötthet, huvudvärk och feber. Här kan du läsa mer om vaccinering mot TBE. Vi rekommenderar att du tar kontakt med Doktor24 för bokning av vaccin eller rådgivning vid symtom.
Ta kontakt med sjukvården om
-
Du några veckor till någon månad efter fästingbettet insjuknar med huvudvärk, feber, muskelvärk, nackstelhet med mera.
-
Du får en ringformad hudrodnad som breder ut sig runt fästingbettet. Hudutslaget dyker upp 1 till 4 veckor efter att du blivit biten. Det kan då vara en borreliainfektion.
-
Bettet blir rött, svullet och varigt.