En pappa som borstar tänderna tillsammans med sitt barn.

Borsta tänderna

Klappa händerna när du är riktigt glad, och borsta tänderna varje dag! Det är säkert ingen ramsa du hört förut, men borde vara ett mantra för alla som vill ha friska tänder. Vi på Apoteket är glada över att dela med oss om hur du borstar tänderna och varför de behöver rengöras regelbundet. Om inte annat för att påminna barnen om att ta hand om sina dyrbara tänder - du kan lita på oss vi har gjort detta sedan 70-talet.

När ska jag borsta tänderna?

En bra tumregel för tandborstning är att göra det två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på kvällen innan det är dags att gå och lägga sig. En del föredrar också att borsta och rengöra tänderna efter lunchen, men minimikravet är två gånger. Om du ätit något surt, eller kräkts, är det bra att skölja munnen med vatten och sedan vänta en timme innan du borstar tänderna. Syran gör emaljen mer skör, och tandborstning kan då påverka tänderna negativt.

Hur borstar jag tänderna?

Om du vill ha en komplett rengöringsmetod för dina tänder och din mun är den traditionella TBS-rutinen ett måste. Du börjar med att tråda dina tänder med tandtråd, för att sedan övergå till att borsta och sist men inte minst skölja .

Var generös när du applicerar tandkräm på tandborsten, strängen ska vara minst två centimeter. Se till att tandkrämen innehåller fluor. En del föredrar att väta tandkrämen och borsten en gång till för att få till en bra konsistens. Var lätt på handen när du borstar och för borsten snett mot tandköttet med små och korta tag.

Borsta en käkhalva i taget och se till att täcka samtliga tandsidor. Efter att du spottat ut tandkrämen behöver du inte skölja munnen med vatten. Fluor från tandkrämen skyddar nämligen tänderna om det får verka kvar i munnen. Känn efter med tungan, om tänderna fortfarande känns sträva är inte jobbet gjort.

Använd rätt tandkräm till tandborstningen 

Tandkräm med fluor är det enklaste sättet att tillföra fluor och stärka tandytorna. Fluor stärker emaljen och gör tänderna mer motståndskraftiga mot karies- och syraangrepp. Fluor gör störst nytta där det behövs som bäst. Det tas lättast upp av ytor som drabbats av kariesangrepp. Regelbunden användning kan få kariesangreppet att växa långsammare - i vissa fall till och med stanna upp.

Barn till och med sex års ålder bör använda en tandkräm med något lägre fluorhalt. Mängden tandkräm för barn ska motsvara barnets lillfingernagel i storlek.

Du behöver en tandkräm som passar för dina behov. Här hittar du olika typer av tandkräm beroende på vad du har för besvär.

Ska jag välja en tandborste eller eltandborste?

En vanlig tandborste ska vara mjuk och ha ett relativt litet borsthuvud för att kunna rengöra effektivt och inte skada tandköttet. Om du har svårt att nå kindtänderna längst bak i munnen kan du testa med en barntandborste. Även eltandborste ska vara utrustad med ett mindre borsthuvud. Den brukar uppskattas efter eltandborsten tar bort plack lättare. Perfekt för alla som besväras av mycket tandsten. En tandborste behöver vara fräsch för att fungera som den ska. Se till att byta när den börjar bli spretig, minst var tredje månad.

Förutom tandborsten rekommenderar vi att någon eller några av dessa produkter är en del av din rutin:

Tandtråd

Sitter tänderna tätt är tandtråden oslagbar. Linda tandtråden runt ett finger på varje hand. Tråden förs försiktigt fram och tillbaka i mellanrummet med tummarnas hjälp. Dra tråden mellan två tänder i taget. Det finns även tandtrådbyglar som är lätta att använda. Är du nybörjare kan det vara svårt att få till det, men ha tålamod. Med övning kommer färdighet och snart går det av sig själv.

Mellanrumsborstar

Mellanrumsborste är ett bra val om du har stora mellanrum mellan tänderna men gör även jobbet för dig som har det lite tajtare mellan tänderna. Borsten ska föras fram och tillbaka flera gånger i varje mellanrum. Borsten ska vara tillräckligt bred för att borsta tandyta och tankött mellan tänderna. Den plastade metalltråden ska dock inte vidröra tand eller tankött. Apoteket har mellanrumsborstar i flertalet storlekar. Om du är osäker, fråga din tandläkare vilken storlek som passar just dig, eller köp ett mixed pack för att själv hitta rätt storlek.

Tandstickor

Välj tandsticka om du har små mellanrum mellan tänderna. Se till att tandstickans platta yta är vänd mot tandköttskanten. Tandstickor av trä ska fuktas i munnen innan du använder den, så får den bättre hållbarhet, formbarhet och fluoreffekt. Stickan skall gnidas fram och tillbaka med ett lätt tryck, mot både tandkött och tandytor. Apoteket har tandstickor i trä och plast. En bra tandsticka har trekantig profil. Runda tandpetare gör inte rent ordentligt.

Hur länge behöver jag borsta?

Folktandvården rekommenderar att du borstar tänderna i två minuter med en minut på varje sida av käke. Ungefär motsvarande längden på en modern poplåt - så varför inte ta fram din favoritspellista och dansa dig till finare tänder! 

Går det att borsta tänderna för mycket eller för hårt?

Tandköttet är ganska känsligt för tryck och även om det inte ska börja blöda direkt av tandborstningen kan alltför kraftiga tag orsaka besvär. Om du borstar för hårt på tandhalsarna kan det börja ila i tänderna, speciellt efter varm mat och kall dryck. Emaljen riskerar också att slitas.

Ett tecken på att du borstar för hårt och för mycket är att tandborsten slits ut snabbt och spretar åt alla håll. Om du tycker det är svårt att veta hur hårt du kan borsta finns det tandborstar som “säger ifrån” om du borstar för hårt. Till exempel vissa eltandborstar eller Jordan Clinic Gum Protector.

Lycka till med tandborstningen önskar vi på Apoteket 

Tandborstning är kanske inte dagens roligaste stund, men definitivt den nödvändigaste. På Apoteket erbjuder vi ett stort sortiment av smarta munhygienprodukter som gör det enklare och smidigare att jaga i väg tandtrollen.

 

Rekommenderad läsning