En person ligger i en soffa och håller ena handen på sin mage.

Magsjuka

Vid magsjuka är besvär som diarré , illamående och kräkningar vanligt. I den här artikeln kommer vi att belysa dess orsaker, symtom och möjliga behandlingar. Dessutom kommer vi att titta på skillnaderna mellan magsjuka och vinterkräksjuka .

Vad är magsjuka?

Vid magsjuka skadas cellerna i tarmens slemhinna vilket gör att den inte kan ta upp lika mycket vätska som den brukar göra. Kroppen gör sig av med överskottsvätskan genom att du kräks eller får diarré .

Magsjuka kan drabba människor i alla åldrar och resulterar oftast i symtom som diarré, kräkningar, magont och feber.

Vad orsakar magsjuka?

Vanliga orsaker till magsjuka är virus- eller bakterieinfektion i tarmen, men kan också orsakas av parasiter. Magsjuka som orsakats av virus, bakterier eller parasiter vi fått i oss via maten brukar benämnas som matförgiftning

Många med magsjuka orsakad av bakterier blir smittade utomlands. Vanliga bakterier är exempelvis campylobakter som ger dig magsjuka eller salmonellabakterier som orsakar salmonella .

Smittan kan ske genom mat eller vatten, genom direktkontakt med smittade personer eller ytor, samt genom luftburna partiklar.

Magsjuka inkubationstid

Med inkubationstid menas tiden det tar från att man smittats till att man blir sjuk. Hur lång inkubationstiden för magsjuka är beror på vad som är orsaken till den. Oftast blir man sjuk inom några dagar från att man smittats, men vid matförgiftning brukar det gå snabbare, ofta bara några timmar.

Symtom på magsjuka

Symtomen kommer ofta snabbt och plötsligt vid magsjuka - inkubationstiden varierar beroende på orsaken till smittan. Hur smittar magsjuka? Det är också beroende på om du drabbats av en bakterie- eller virusinfektion eller parasit.

De vanligaste symtomen på magsjuka inkluderar:

  • Diarré
  • Kräkningar 
  • Magont 
  • Illamående

Symtomen kan variera i intensitet och varaktighet beroende på vilket smittämne som är involverat och individens hälsotillstånd.

Hur länge smittar magsjuka?

Det är viktigt att du känner dig helt frisk innan du återgår till jobb, skola och platser träffar människor i risk för att smitta andra. Stanna hemma minst ett dygn, 24 timmar, efter att du kräktes eller hade diarré. Det kan också vara bra att kunna äta som vanligt.

Barn med magsjuka bör stanna hemma tills de äter som vanligt och minst två dygn efter att det har kräkts eller haft diarré.

Behandla eller lindra magsjuka

Behandlingen fokuserar främst på att lindra symtomen och förhindra uttorkning. Det är viktigt att dricka mycket vätska för att ersätta förlorade vätskor orsakade av kräkningar och diarré. 

  • Drick mer vätska än du vanligtvis gör och drick lite och ofta. Om du kräks mycket eller har kraftiga diarréer kan det vara bra med vätskeersättning .
  • Ät mat när du känner att du blivit bättre. Det kan vara bra att börja äta lättsmält mat i små mängder till en början.
  • Om du haft diarré kan det svida i ändtarmsöppningen. Testa då att smörja med en mjukgörande kräm eller salva.
  • Vi har läkemedel om du behöver stoppa diarrén tillfälligt. Läkemedel med loperamid som Dimor eller Loperamid Apofri kan användas om du behöver stoppa diarrén tillfälligt, till exempel när du måste resa. Läs bipacksedeln noga innan användning och använd högst 2 dygn i sträck.

Skillnader på magsjuka och vinterkräksjuka

Många använder termerna magsjuka och vinterkräksjuka synonymt, men det finns faktiskt skillnader mellan dem. Magsjuka är en bredare term som omfattar olika orsaker till mag- och tarmbesvär, medan vinterkräksjuka specifikt hänvisar till infektion som orsakas av calicivirus och kännetecknas av snabb debut av kräkningar och diarré. Läs mer om vinterkräksjuka här.

Rekommenderad läsning