Vid IBS-besvär samlas det ofta ökad mängd gaser i magen som ger magknip och en känsla av uppkördhet. Det är även vanligt med omväxlande diarré och förstoppning. IBS är en diagnos som bara sjukvården kan ställa och som i regel behandlas av läkare. Vi på Apoteket kan hjälpa dig med mildare symtom på IBS. Läs vidare för mer information.
IBS (Irritable Bowel Syndrome eller Colon Irritabile), tros bero på en störning i hur tarmens muskler och nerver arbetar samt hur nerverna till och från hjärnan samspelar med tarmen.
Besvären kan komma och gå, även under dagens lopp. Många upplever att magen känns platt på morgonen men att besvären tilltar under dagen så att magen upplevs svullen och utspänd mot eftermiddagen/kvällen.
Vad orsakar IBS?
IBS kan bland annat orsakas av stress/oro och utvecklas oftast mellan 20-40 års ålder. Din livsstil kan ha en betydande effekt på din mage och dina tarmar.
Förutom ett liv i rörelse och en varierad kost är det därför viktigt att minska på just stress och oro då det visat sig ha en direkt påverkan på din mage.
Även ett mer stillasittande jobb kan påverka magen negativt så försök att komma ut på en promenad på lunchen eller kanske en joggingtur efter jobbtid.
Det känns som att du inte lyckas tömma tarmen ordentligt
Ibland måste du bajsa flera gånger per dag och måste gå på toaletten ofta, andra tillfällen går det flera dagar emellan
Magknip
Känsla av uppkördhet på olika sätt
Du bör söka vård om du:
Får mycket ont i magen.
Du kräks och maginnehållet är färgat som kaffesump eller innehåller blod.
Har blod eller slem i avföringen.
Kan koppla symtomen till mjölkprodukter eller mat som innehåller gluten. Det kan tyda på intolerans mot laktos eller gluten.
Minskar mycket i vikt eller får mindre lust att äta.
Är över 50 år och får besvär från magen som du inte haft tidigare.
Har långvariga besvär som inte går över eller blir bättre.
Råd och behandling av IBS
Vill du vara säker på att du lider av just IBS bör du gå till en läkare för utredning och diagnosticering, dina besvär ska då pågått under minst tre månader. Hos läkare har möjlighet att diskutera receptbelagda läkemedel med som du enkelt kan hämta ut på Apoteket.
Men du kan även använda dig av receptfria produkter som hjälper dig med att balansera upp magen samt minska besvär som diarré och hård mage.
Dimetikon Viatris, kapsel, mjuk 200 mg, 100 st har tagits bort från mina favoriter
Vad kan jag göra själv?
Kost
Försök att äta din mat långsamt och tugga hellre för mycket än för lite. Det är också bra att äta en varierad kost som innehåller fibrer. Är din mage ovan vid att äta fibrer bör du introducera det försiktigt till dina måltider så att magen inte blir alltför påverkad. Går du för fort fram kan magen reagera och blir hård. Känner du att det är svårt att lägga om kosten är ett alterantiv att addera kosttillskott till din vardagsrutin.
Vid IBS är oftast lösliga fiber att föredra så som grönsaker, rotsaker och frukt. På Apoteket finns dessa fibrer både som läkemedel i samråd med läkare och kosttillskott.
Motion
Att hålla igång kroppen hjälper också magen att hamna på banan. Framförallt motion i valfri form; promenera, springa, cykla, välj det som passar dig bäst, på så vis blir det enklare att hålla träningen vid liv och din mages välmående i schack.
Psykisk hälsa
Har du möjlighet att dämpa stress och oro i ditt liv kan även det påverka din maghälsa till det bättre. Känns det svårt att klara av det på egen hand finns hjälp att få där första steget vanligtvis är via din närmsta vårdcentral eller läkartjänst som erbjuder psykologhjälp.
Mölksyrabakterier
Mjölksyrabakterier anses kunna stärka tarmens bakterieflora och kan användas för normalisering av tarmfloran vid tillfälliga tarmbesvär såsom lindrig diarré och förstoppnings-IBS. Det finns olika sammansättningar av mjölksyrabakterier, vilka som har bäst effekt är däremot inte känt.