En kvinna som dricker smoothie på en yogamatta.

Hemorrojder

Hemorrojder är ett vanligt besvär i ändtarmen som många människor upplever någon gång i livet. De går oftast över av sig själv men kan vara obehagliga och smärtsamma, men med rätt behandling kan besvären lindras. I denna artikel kommer vi att gräva djupare i besväret, dess symtom, orsaker, hur de diagnostiseras och olika metoder för behandling och lindring.

Vad är hemorrojder och varför bildas de?

Hemorrojder är vanligt förekommande och innebär att ändtarmens slemhinna buktar ut. De kan vara antingen inre eller yttre beroende på var de utvecklas. Inre hemorrojder är små kuddar som bildas inuti ändtarmen, medan yttre hemorrojder sitter precis utanför ändtarmsöppningen.

I nedersta delen av ändtarmen finns små kuddar som består av bindväv och blodkärl. Hemorrojder är egentligen normala blodkärl och bindväv som täcks av en slemhinna, men som har svullnat och förstorats. Gradvis svullnar de alltmer och kan så småningom pressas ut genom ändtarmsmynningen, då de kan blöda och göra ont när vid toalettbesök. 

Många har hemorrojder utan att veta om det, de gör så lite väsen av sig att de inte kräver behandling. Andra upptäcker sina när de går sönder och det börjar blöda i samband med toalettbesök. Ibland kan hemorrojder svida och klia, och om de blir inflammerade kan de göra rejält ont.

Orsaker till hemorrojder

Det finns olika faktorer som kan bidra till utvecklingen av besväret och de kan påverka både män och kvinnor i alla åldrar. Här är några utav de vanligaste orsakerna:

Övervikt och stillasittande

Övervikt och en stillasittande livsstil är vanliga orsaker till att hemorrojder utvecklas. Människor som tillbringar långa perioder sittande, särskilt på toaletten, kan vara mer benägna att utveckla hemorrojder.

Förstoppning kan leda till hemorrojder

Förstoppning kan också bidra till en ökad risk för hemorrojder, då hård avföring orsakar tryck i tarmen. De som behöver krysta hårt vid toalettbesök löper högre risk att utvecka hemorrojder vid ändtarmen.

Vissa läkemedel

Ibland kan vissa läkemedel orsaka förstoppning, vilket i sin tur kan leda till hemorrojder. Detta gäller exempelvis vissa järntabletter, smärtstillande läkemedel, läkemedel mot psykisk ohälsa, högt blodtryck eller mot sur mage.

Hemorrojder & gravid

Gravida kvinnor har en ökad risk för att utveckla hemorrojder på grund av det ökade trycket på bäckenet och ändtarmen. Även mängden blod ökar i kroppen under graviditet och med det ökade trycket mot bäckenet och buken så blir det allt svårare för blodet att cirkulera, vilket leder till att de lättare bildas.

Besvären brukar oftast bli mindre påtagliga ungefär en månad efter förlossningen. 

Hemorrojder - symtom

Symtomen varierar beroende på typen, men det är vanligast att inre och yttre hemorrojder ofta uppstår samtidigt. De vanligaste symtomen är att det blöder från ändtarmsöppningen vid toalettbesök och det märks ofta av när du torkar dig efter att du har bajsat och ser en röd fläck på pappret eller i toaletten. 

Hemorrojder kan variera i storlek och de mindre ger i vissa fall inga symtom alls. Ibland går det att försiktigt trycka tillbaka dem in i ändtarmsöppningen, men stora utbuktningar kan göra ont och vara svåra att trycka tillbaka

Här är de vanligaste symtomen:

  • Blödande hemorrojder:

Ett av de mest karakteristiska symtomen är blod i toaletten eller på toalettpappret efter avföring. Blodet är då oftast klart och ljusrött i färgen.

  • Smärta och obehag:

Yttre hemorrojder kan orsaka smärta och obehag, särskilt ont kan du få när du bajsar.

  • Klåda och irritation:

De kan leda till klåda och ge en irriterande eller svidande känsla runt ändtarmsöppningen.

  • Inflammation och svullnad:

Svullnad och inflammation kan förekomma runt ändtarmsöppningen - du kan då känna att det är något som buktar ut från ändtarmen.

  • Läckage:

Det kan också läcka gaser, slem eller avföring från ändtarmen.

När ska jag söka vård?

Det är alltid viktigt att söka dig till vården om du upplever blod i samband med avföringen då symtomen kan likna andra, mer allvarliga sjukdomar. 

Diagnos

Att diagnostisera hemorrojder innebär oftast en fysisk undersökning och att lyssna till patientens symtom. Du får även svara på frågor som läkaren ställer, om till exempel du äter några läkemedel eller har några sjukdomar. 

Läkaren kan utföra en rektal undersökning för att känna efter eventuella svullnader eller klumpar innanför ändtarmsöppningen med ett finger. Därefter kan läkaren utföra andra undersökningar för att se hur slemhinnan ser ut med proktoskop eller undersöka hela ändtarmen med rektoskop (om läkaren misstänker blödning längre upp i tarmen). 

I vissa fall kan ytterligare tester, som koloskopi, vara nödvändiga för att utesluta andra potentiella orsaker till symtomen.

Hemorrojder - behandling och lindra besvären

Det finns flera metoder för att behandla och lindra besvären, inklusive livsstilsförändringar och medicinsk behandling:

Fiberrik kost:

Att öka intaget av kostfiber genom att äta mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter kan förebygga förstoppning och underlätta avföringen.

Vätskeintag:

Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt för att hålla avföringen mjuk och undvika förstoppning.

Stolpiller och salvor:

På Apoteket hittar du receptfria läkemedel som hjälper till att lindra besvären såsom sveda, klåda, smärta och inflammation:

För att lindra smärta och obehag kan du prova Xyloproct som finns både som stolpiller och som salva .

Upplever du besvär som irritation och klåda kan du testa Alcosanal .

Operation, gummiband eller injektion:

Vid svårare fall kan läkaren använda procedurer som injektion av läkemedel för att krympa hemorrojderna, användning av gummiband runt utbuktningarna som gör att blodet inte cirkulerar eller att operera bort hemorrojderna.

Mat och motion vid hemorrojder

Om du har lindriga besvär med hemorrojder brukar en fiberrik kost räcka för att hålla magen igång och motverka problemen. Regelbunden motion hjälper också till för att bli av med hemorrojder. Följ följande kostråd:

  • Välj fullkornsbröd istället för vitt.
  • Se till att frukostflingorna har högt fiberinnehåll.
  • Ät frukt och grönsaker varje dag och koka inte grönsakerna för länge.
  • Drick ett extra glas vatten vid måltiden
  • Ät vetekli, linfrö och katrinplommon om du behöver sätta fart på magen.

Har du tidigare haft problem med hemorrojder är det vanligt att det återkommer. Då är det ännu viktigare att tänka på vad du äter och se till att du rör på dig.

Kan jag ta bort yttre hemorrojder själv?

Vårt råd är att du först kontaktar din vårdcentral för rätt diagnostisering, speciellt om det kommer blod i samband med avföring. Om du upplever irriterande hemorrojder kan du testa stolpiller och salvor som verkar för att lindra besvären. Dessa läkemedel finns att köpa receptfritt på Apoteket.

Det är även viktigt att du tänker på att få i dig en fiberrik kost för att undvika förstoppning. Vilket även kan göra så att hemorrojderna kommer tillbaka.

Rekommenderad läsning