När ska jag söka hjälp?
Sök hjälp om klimakteriebesvären har en negativ påverkan på din livskvalitet. Beroende på symtomens svårighetsgrad och individuella behov kan olika behandlingsalternativ och åtgärder diskuteras med en läkare eller gynekolog. Var lyhörd inför din egen kropp och känn dig inte rädd för att be om hjälp när du behöver det.
Kontakta vården om du…
- Upplever besvär med värmevallningar och svettningar som påverkar din livskvalitet, eller om sömnproblem börjar påverka ditt välbefinnande.
- Upplever klåda och sveda i slidan efter att ha använt receptfria läkemedel i slidan under 2–3 veckors tid utan att se en tillräcklig förbättring.
- Upplever problem med urinvägarna, såsom frekventa urinträngningar eller sveda vid urinering.
- Är yngre än 45 år och har haft din sista menstruation.
- Får en blödning som inträffar mer än ett år efter din sista menstruation.
- Upplever täta, långa, rikliga eller oregelbundna blödningar.
Vart ska jag vända mig?
För personlig rådgivning om klimakteriebesvär kan du boka tid hos någon av våra digitala samarbetspartners som är specialiserade på kvinnohälsa. Du kan också vända dig till din vårdcentral eller gynekolog.
På sidorna nedan hittar du mer information och rådgivning kring vad du själv kan göra för att lindra dina symtom och olika receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter som du hittar på Apoteket.
Se vår livesändning: Guide genom klimakteriet
I denna livesändning om klimakteriet får ni råd och tips av RFSU och våra experter från EsterCare och Womni.
Klicka här för att se liven och ta del av kunskap, råd och produkttips