Vad är förklimakteriet?
Förklimakteriet är den period som du och alla andra kvinnor genomgår innan du får din allra sista menstruation. Under den här perioden börjar kroppen förbereda sig för menopaus dvs att att sluta menstruera och därmed gå från sin fertila till sin icke fertila tid i livet. Detta sker genom gradvisa förändringar och fluktuation i hormonnivåer samtidigt som menstruationscykeln förändras. Förklimakteriet börja flera år innan den sista menstruationen inträffar. Det är en övergångsperiod som varierar i både längd och intensitet från person till person.
Hur påverkas kroppen vid förklimakteriet?
Under förklimakteriet upplever många initialt en kortare menstruationscykeln och senare en oregelbunden menstruation, men också andra olika fysiska och psykiska förändringar. Symtomen kan vara diffusa och mycket varierande från person till person. Därför kan symtomen vara svåra att tolka: är det förklimakteriet eller beror det på något annat? Oregelbunden menstruation är ofta ett vanligt symtom för förklimakteriet, men det kan även vara livsstilsrelaterat eller tecken på andra sjukdomstillstånd som inte är kopplat till förklimakteriet.
Vid vilken ålder börjar förklimakteriet?
Som med mycket annat är det individuellt när förklimakteriet börjar. Vanligtvis börjar denna fas av livet i 40-årsåldern, men det kan även börja före 40-årsålder.
Symtom på förklimakteriet – Vanliga besvär
Ett av de vanligaste symtomen på förklimakteriet är låg energi, nedstämdhet och nedsatt driv. Fler symtom som är typiska för förklimakteriet är:
- Oregelbunden menstruation med kortare eller längre cykler och olika mängder blödning.
- Plötsliga värmevallningar som ger en känsla av värme som sprider sig från bröstet och upp i ansiktet och åtföljs av svettningar. Vallningarna och svettningar varar ofta i några minuter men kan även vara längre ihållande.
- Svårigheter att somna eller att sova på grund av hormonella förändringar och ibland nattliga värmevallningar.
- Humörsvängningar med känslor av irritabilitet, ångest och oro. Även psykiska symtom som hjärndimma, minnesproblem och koncentrationssvårigheter är vanliga.
- Torra slemhinnor. Vaginal torrhet är vanligt framförallt i slutet av förklimakteriet och efter menopaus alltså sista menstruationen. Men man kan också uppleva att slemhinnorna i munnen, näsan och ögonen blir torra. Att huden och håret upplevs torrare och att naglarna blir skörare är också förekommande.
- Minskad sexlust
- Viktökning
Det är viktigt att komma ihåg att inte alla kvinnor upplever alla dessa symtom, och att intensitet kan variera från mild till svår.
Skillnad på förklimakteriet och klimakteriet
Förklimakteriet kallas de inledande faserna av klimakteriet och syftar oftast på tiden fram tills menstruationen upphör och kvinnan inte är fertil mer. Perioden kan pågå i flera år. Tiden efter att mensen upphört kallas postmenopaus och pågår i snitt i 2-3 år men för endel kvinnor kan man fortsätta att uppleva symtom i många år. Klimakteriet är alltså en lång och föränderlig tid i en kvinnas liv.
Test för att se om du är i förklimakteriet
För att få en indikation på om du är i slutet av förklimakteriet kan du ta hjälp av våra självtester för att mäta olika hormonnivåer i kroppen. Höga nivåer av hormonet FHS och låga nivåer av östradiol kan vara tecken på att du är i slutet av förklimakteriet eller efter menopaus och därmed har slutat menstruera.