Vad är AHA-syra? Upptäck spännande hudvård med Apoteket
Många önskar vi en slät och fräsch hy. Ofta brukar hudvårdsguruns melodi vara peeling och återfuktning, men det finns också andra knep du kan ta till. Tricket stavas syror, en hudvårdstrend som varit på uppgång under en längre tid.
Det finns olika typer av syror och vi ska titta lite närmare på AHA-syror. Dessa syror är särskilt bra om du vill få en jämnare hudton och en mjukare hy. Om du har funderat på hur de olika AHA-syrorna fungerar och hur de kan hjälpa just din hud, tipsar vi om att läsa vidare.
COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner, 150 ml har tagits bort från mina favoriter
Olika AHA-syror - lär känna dem!
Alfahydroxisyra (alpha hydroxy acid), eller AHA-syra som det också heter, är ett samlingsnamn för flera olika syror som alla kan användas inom hudvård. AHA-syror är naturligt förekommande och är inget nytt påhitt att de kan hjälpa till att ge en mjukare hy.
Syrorna kan utvinnas ur sockerrör, mjölk och frukt, men går också att framställa på syntetisk väg. AHA-Syror har en så kallad exfolierande effekt, vilket innebär att de frigör gamla och torra hudceller uppe på hudytan, vilket ger en slät och ren känsla.
Detta gynnar också att ny och frisk hy kan komma fram, som gör att huden ser fräschare ut. Samtidigt tillförs ny fukt till huden så att den blir spänstigare och fylligare.
Glykolsyra
Glykolsyran har den minsta molekylstorleken av alla AHA-syror. Detta gör att den snabbt absorberas in i huden. Glykolsyras främsta egenskap är den exfolierande effekten och kan med fördel användas om man besväras av akne och ojämn hy. Du kan också testa glykolsyra vid rynkor, torr hud, pigmentfläckar och aktinisk keratos.
Mjölksyra
Du har säkert stött på namnet lactic acid på baksidan av exempelvis en rengöringsprodukt? Mjölksyra är en effektiv exfoliant och har också egenskapen att bevara hudens naturliga surhetsnivå och därmed håller den huden i balans.
Det kan vara till fördel för att motverka fet och storporig hy. Även en torr hy kan dra nytta av mjölksyra med dess naturligt fuktbindande egenskaper.
Äppelsyra
Namnet ger en fingervisning om syrans ursprung. Äppelsyra är en fruktsyra som finns i bland annat äpplen och körsbär. Syran har något större molekylstorlek i jämförelse med glykolsyra, vilket gör att den absorberas långsammare in i huden.
Därmed minskar graden av irritation. Det gör att den exfolierande egenskapen kan passa bättre till en mer känslig hud.
Mandelsyra
Om du har problem med både känslig hy och blemmor samtidigt kan det vara värt att testa mandelsyra. Det är en av de mildare AHA-syrorna som även är antibakteriell. Den är känd för att minimera rynkor och fina linjer.
När ska jag använda AHA-syra?
AHA-syror passar dig som vill ha ett komplement till din vanliga hudvårdsrutin. Ibland kan man behöva prova sig fram till vilken AHA-syra som passar din hud bäst. Vi hittar bland annat AHA-syror i ansiktsmasker och peeling, vilken i vissa fall kan vara att föredra över rengöringsprodukter med peelingkorn.
Kornen kan utsätta huden för mekaniskt slitage och göra den tunnare och mindre motståndskraftig mot yttre faktorer. Det bästa är att testa behandlingen på kvällen, så huden får vila under natten. AHA-syra finns också ofta som serum och kan då ha en något högre halt för punktbehandling.
Så ofta kan du använda AHA-syra
Om du vill testa att använda några av AHA-syrorna, kan det vara bra att först ha en invänjningsperiod. Då kan du känna efter så huden inte blir alltför röd och irriterad.
Det är inte ovanligt att huden reagerar på syrorna och i vissa fall kan det även kika fram plitor efter du använt exfolierande produkter. Dock brukar det lägga sig ganska fort.
Det är också viktigt att tänka på att inte gå ut i solen direkt efter, då huden behöver få tid att återställa sig. Använd solskydd i ansiktet för att skydda huden eller bär en hatt/keps.
Gravida kvinnor kan behöva se över sin hudvårdsrutin med vilka produkter som används, eftersom kroppen är känsligare både mot sol och aktiva ingredienser. Då kan det vara en god idé att hoppa över AHA-syror. Det finns dock inget som tyder på att AHA-syror är skadligt under graviditeten.
Det rekommenderas inte att använda exfolierande produkter med AHA-syra varje dag, utan ungefär en gång i veckan. Det är individuellt vad som fungerar, och vid behov kan du öka användningen. Vi rekommenderar inte att du använder AHA-syra om du har problem med rosacea.
Nu hoppas vi att du förmodligen blivit lite klokare och fått en AHA-upplevelse kring vilka vårdande produkter du kan fylla på badrumsskåpet med. Rådfråga gärna vår personal ute i landets apotek om du har rätt hudtyp för att testa en behandling med AHA-syra.