Gravid kvinna som sitter i sin säng och planerar packningen av BB-väska.

Packa BB-väskan

Att packa BB-väskan är en av de mest spännande och viktiga förberedelserna inför ankomsten av ditt barn. Det kan vara svårt att veta vad som verkligen behövs, men med rätt planering kan du känna dig trygg och redo. Låt oss dyka in i detaljerna och se till att du har allt du behöver för denna speciella händelse!

Vad bör du ha i din BB-väska? 

Att packa förlossningsväskan kan vara ett bra sätt att både mentalt och praktiskt förbereda inför ankomsten av en efterlängtad ny familjemedlem. Du som är blivande förälder har säkert läst och fått massor av tips på vad som bör packas ner, men vad just du behöver är individuellt.  

För att göra detta så enkelt och smidigt som möjligt är det bra att ha en checklista över vad som behövs. Vi har sammanställt en lista över saker som ska göra tiden på förlossningen så bekväm som möjligt – både för dig, bebisen och en eventuell partner. Det sista vi vill är dock att skapa stress i en omvälvande tid, så se det som goda tips och förslag – inte en lista med måsten. Du vet vad som är viktigt för dig. 

Packa till barnet 

Det kan vara bra att förbereda både det som behövs under sjukhusvistelsen och det som kan vara bra att ha hemma de första dagarna. Här är en lista på sådant som är bra att ha med sig till BB: 

  • Mjuka och bekväma plagg som är lätta att ta på och av: Såsom bodys och pyjamasar. Gärna med fot så du slipper krångla med strumpor och med omlott och knäppning i grenen. Det underlättar när du ska byta blöja. 2–3 ombyten brukar vara lagom. 
  • Babyskydd: För resan hem i bilen eller taxin. 
  • Ytterkläder och mössa: För att hålla din bebis varm och bekväm under hemfärden. Anpassa plaggen efter årstiden. Om det är vinter och kallt behövs overall, tjockare mössa, vantar och strumpor. Vid varmare väder passar lite svalare kläder och en tunn mössa. 
  • Filt : En varm babyfilt för att hålla barnet varmt under de första dagarna. Det kan kännas fint att ge din bebis en egen filt som doftar som dig för att skapa trygghet. Du kan då sova med filten innan förlossningen för att ge den din kroppsdoft. 
  • Babynest: På BB kommer du oftast ha din bebis nära, hud mot hud. Men en babynest kan vara bra när du behöver ha händerna fria en stund. 

För bebisen

Packa till mamma 

Det kan kännas svårt och överväldigande för blivande mammor att försöka föreställa sig vad som kan komma att behövas på BB – särskilt för dig som blir förälder för första gången. Här är en lista på sådant som kan underlätta för dig som blivande mamma: 

  • ID-handling och betalkort: ID är viktigt att ha med sig, men skulle du glömma bort det i stressen löser det sig. 
  • Förlossningsbrev: Om du har några speciella önskemål om din förlossning kan det vara bra att ge detta skriftligen till barnmorskorna. 
  • Medicin: Smärtstillande läkemedel finns på sjukhuset, men om du har andra läkemedel som du tar regelbundet ska dessa tas med. 
  • Lista över viktiga telefonnummer. En lättillgänglig lista över dina kontakter kan kännas tryggt att ha om någon behöver kontaktas. 
  • Mobil, laddare och hörlurar: Mobilen kan vara ett bra tidsfördriv om förlossningen blir utdragen. Att lyssna på din favoritmusik kan också ge lugn och hjälpa om du behöver skärma av en stund. Du kan också ta med en liten bärbar högtalare för att lyssna på musik i förlossningssalen.  
  • Bekväma kläder som du kan ha på dig under och efter förlossningen: Det finns sjukhusskjortor på BB, men många föredrar sina egna kläder. Välj plagg som är lätta att ta av och på och inte sitter för tight. En mysig kofta, skön tröja eller filt är också bra att ha för lite extra värme. 
  • Trosor : På sjukhuset finns trosor som är mjuka och elastiska. Om du föredrar att ta med dina egna är det bra att tänka på att de ska vara mjuka och stora nog att hålla en stor binda på plats.  
  • Bindor: Vanliga bindor är oftast inte tillräckliga efter en förlossning. Speciella förlossningsbindor finns på BB, men kan vara skönt att ta med för hemfärden och tiden efter hemkomst. 
  • Varma strumpor: För att hålla fötterna varma och bekväma under sjukhusvistelsen.  
  • Tofflor: Gärna som är vattentäta så att du kan ha dem på när du duschar. 
  • Amnings-BH : En mjuk och bekväm för mjölkstinna, ömma bröst. Prova gärna BH:n innan förlossningen, så att du känner dig bekväm med den när det är dags. 
  • Snacks och dricka : Du får mat på sjukhuset, men om du vill extra energi eller något speciellt kan du ta med egna snacks. Undvik att ta med nötter för säkerhets skull. 
  • Vattenflaska : En stor vattenflaska kan vara smidigare och lättare att dricka ur än sjukhusets små muggar. 
  • Hygienartiklar: Packa en necessär med det du behöver i vardagen – till exempel tandborste , tandkräm , duschkräm och deo . Många föredrar parfymfria produkter under första tiden med den nyfödda bebisen. 
  • Läppcerat : Det är vanligt att bli torr om läpparna när lustgas används vid förlossningen. Då kan det kännas skönt med ett återfuktande läppbalsam. 
  • Hårsnodd : Om du har långt hår kan det kännas skönt att få bort håret från ansiktet. 
  • Toalettpapper: Om du vill ha ett mjukare toalettpapper än det som ofta finns på sjukhus kan du ta med ditt eget. 
  • Intimdusch : Kan underlätta de första ömma toalettbesöken. 
  • Något för att underhålla dig under väntan. En tidning, en ljudbok eller din favoritmusik. 

Anpassa innehållet i din BB-väska efter dina personliga behov och vad som gör dig mest bekväm. Det kan också vara bra att packa ner något som gör att du känner dig trygg, som en favoritfilt eller en mysig kudde. Vissa tycker om att pynta förlossningssalen med något som känns hemtrevligt och lugnande, som till exempel en mysig ljusslinga. 

För mamman

Packa till partner eller medföljande 

Det är också bra för dig som pappa, partner eller medföljande att tänka på vad du kan behöva under denna speciella tid. Här är några tips på saker som kan vara bra att ha när ni väl är på sjukhuset. 

  • Legitimation 
  • Betalkort: För parkering och om det behövs extra snacks för energin. 
  • Bekväma kläder och tofflor: Sjukhusmiljöer kan vara kyliga, så det är viktigt att ha något varmt att ta på sig. En mjuk tröja, bekväma tofflor och ett par mjuka byxor kan göra stor skillnad. 
  • Ombyte: Ofta får du som följer med sova över. Då kan det vara skönt att kunna byta kläder. 
  • Snacks och dryck : Det kan vara bra att förbereda sig med mellanmål om det blir att ni behöver stanna på BB en längre tid. Att ha något att äta och dricka till hands kan hjälpa till att hålla energin uppe och ibland finns inte möjlighet att gå i väg och handla. 
  • Underhållning: En bok, tidning eller musik kan vara bra att ha för att fördriva tiden under väntan. 
  • Mobiltelefon och laddare, kamera: För att dokumentera de första ögonblicken med er nyfödda. Att ha dessa minnen fångade är ovärderligt. Se dock till att vara närvarande och stötta din partner under förlossningsarbetet. 

För den medföljande

Vad finns redan på BB? 

Det finns fullt av olika packningslistor för BB-väska på internet och vissa kan vara onödigt långa. Dessa listor kan kanske stressa mer än att lugna blivande föräldrar, men se det som inspiration och förslag snarare än ett tvång. Oroa dig inte över om du skulle råka glömma något. Om du ser till att få med det allra nödvändigaste och det som känns viktigt för dig löser sig resten. 

Vad som tillhandahålls på förlossningen kan skilja sig mellan olika landsting, men de viktigaste sakerna till dig och din baby finns alltid tillgängliga. De har blöjor, underlägg till skötbordet, sängkläder och filtar. Till mamman finns bindor, luftiga trosor för engångsbruk och mjuka, lite längre sjukhusskjortor.  

Hygienartiklar såsom tvål och schampo finns, så du behöver inte ta med detta om du inte vill ha några speciella produkter. Mediciner för smärtlindring och andra läkemedel som kan göra din förlossning mer bekväm finns också, så du behöver bara ta med om du står på några andra läkemedel. 

Om du planerar att amma, erbjuds hjälpmedel och råd från vårdpersonal för att stödja dig i denna process. Modersmjölksersättning och nappflaskor finns också om du inte kan eller vill amma. 

När ska man packa BB-väskan? 

Att packa BB-väskan är en viktig förberedelse inför förlossningen och det är bra att göra detta i god tid. Generellt rekommenderas det att du börjar packa väskan omkring vecka 30 i din graviditet. Detta ger dig tillräckligt med tid att säkerställa att du har allt du behöver och att du inte behöver stressa i sista stund. 

Det är viktigt att ha i åtanke att förlossningen kan sätta i gång tidigare än beräknat, så det är bra att vara redo. Många blivande föräldrar väljer att ha väskan klar senast vecka 36, så att de kan känna sig trygga när den stora dagen närmar sig. 

Kom ihåg att varje graviditet är unik, så anpassa innehållet i din BB-väska utifrån dina egna behov och preferenser. Att vara förberedd kommer att hjälpa dig att känna dig mer avslappnad och trygg när förlossningen närmar sig.  

Senast uppdaterad:2025-02-07
Skribent: