Vill du bli gravid? Få koll på din ägglossning

Under ägglossningen förbereder kroppen sig på befruktning och ett ägg lossnar från din äggledare. Ofta märks det inte alls, men en del kan känna att kroppen känns annorlunda under den här tiden. Här kan du läsa mer om hur ägglossning och ägglossningstest fungerar, vilket också är praktiskt om du planerar att bli gravid. Under ägglossningen ökar nämligen chanserna!

Vanliga symtom på ägglossning

En del kan känna av en förhöjd kroppstemperatur och därför har det också utvecklats vissa produkter som kan visa vilken del av cykeln du är.

Det är också vanligt att det gör ont i magen eller moler och spänner under ägglossningen. Detta är helt normalt och inget ofarligt, men om du vill vara på den säkra sidan kan du höra med en barnmorska eller gynekolog. Andra symtom är: 

  • Flytningarnas konsistens ändras 
  • Brösten svullnar 
  • Blodblandade flytningar 
  • Hormonerna i kroppen påverkas, vilket kan göra att du känner dig trött eller kanske har fler problem med akne än vanligt. 
  • En del upplever att sinnestillståndet förhöjs och känner sig piggare eller mer sexuella under ägglossningen.  

Om du vill vara på den säkra sidan går det att göra ett ägglossningstest som finns att köpa här på Apoteket.se

Hur vet jag att jag har ägglossning?

Ägglossning sker ungefär en gång i månaden, mitt emellan din senaste menstruation och nästa. De flesta får mens med cirka 28–30 dagars mellanrum, men detta kan variera från person till person.

Ibland uteblir mensen och i vissa tillfällen kan du menstruera två gånger på kortare tid. Kroppen beter sig ibland som den vill och kan förvåna. Det är därför säkra perioder inte anses vara ett säkert preventivmedel, utan p-piller, kondom eller spiral är pålitligare.

Om din mens har varit regelbunden över tid brukar ägglossningen dyka upp en gång per månad i relation till dagen för din första menstruation. Rätt och slätt dag 11-15.  

Vad är ägglossning? 

Äggen finns inuti magen och under ägglossningen lossnar ett moget ägg från en av äggstockarna och tar sig vidare till äggledaren. Här kan ägget bli befruktat av spermier som kan överleva i flera dagar när de simmat in via slidan. När ägget väl har lämnat äggstocken behöver det bli befruktat inom 24 timmar. I så fall kommer ägget att stanna kvar i livmodern och så småningom växa till ett embryo .  

Redan vid födseln finns det ägg i äggstockarna, men det är först när du når puberteten som ägglossningen sätter igång. När ägget inte har befruktats kommer det att dö och släppa tillsammans med livmoderslemhinnan. Det stöts ut som en blödning, alltså din menstruation. 

Ägglossning sker i fertil ålder och slutar inte förrän du hamnar i klimakteriet. Den mest fertila åldern är mellan 16–40, men det är individuellt. Några kan få barn utan problem efter 40 och andra kämpar redan vid 25 års ålder. 

Det finns tillfällen när du inte har ägglossning alls. Hormonbaserade preventivmedel som p-piller, p-plåster och p-stavar ser till att ägglossningen uteblir. En hormonspiral påverkar inte ägglossningen men däremot skapar den en ogynnsam miljö i livmodern så att ägget inte kan växa där. Därtill finns det preventivmedel som kondomer och pessar som inte alls påverkar något av det. 

Hur länge varar ägglossningen?

Om du vill bli gravid är det bra att känna till hur cykeln fungerar eftersom du då vet när det är störst chans. Denna period startar vid ägglossning och slutar en dag efteråt. Eftersom det är relativt svårt att förutspå när ägglossningen börjar och du är som mest fertil rekommenderas alla par som vill bli gravida att försöka ett par gånger i veckan. Så många som 80 % lyckas att bli gravida om de försöker regelbundet under ett års tid.  

Lär känna din kropp och räkna ut när det är dags för ägglossning 

Förhoppningsvis har du fått lite nyttiga tips på hur kroppens hormonella cykel fungerar och vilken tid på månaden du är som mest fertil. Kroppen skickar signaler under ägglossningen, och du kan också ta tempen och ett ägglossningstest för att vara på den säkra sidan.