Flicka med solhatt som tar skydd i skuggan på en varm dag.

Värmeutslag hos barn & bebis

Värmeutslag är ett vanligt, men ofarligt hudproblem som kan drabba både barn och bebisar. Det inträffar när svettkörtlarna blockeras, vilket hindrar svetten från att nå hudytan som den ska. Detta kan ge röda prickar, små blåsor eller knottror på huden. Här kan du läsa mer om olika typer av värmeutslag och få tips på hur du kan förebygga och lindra dem.

Förebygg värmeutslag

Vad är värmeutslag?

Värmeutslag, eller miliaria som det också kallas, är en hudåkomma som kan drabba personer i alla åldrar, men är vanligare hos barn. Det uppstår när svettkörtlarna blockeras och svetten inte kan nå hudytan, vilket leder till utslag och ibland inflammation i huden.

Det finns olika typer av värmeutslag som kan se olika ut och ha olika svårighetsgrad. Den vanligaste formen kallas miliaria rubra och visar sig som små röda prickar eller knottror på huden. Dessa värmeplitor kan klia och orsaka obehag för barnet.

Miliaria crystallina är en lindrigare form av värmeutslag som är särskilt vanligt hos nyfödda bebisar. De ser ut som väldigt små genomskinliga blåsor som lätt spricker. I mer allvarliga fall kan värmeutslag utvecklas till blåsor eller små varfyllda bölder

Utslagen kan förekomma på olika delar av kroppen, men är vanligast på delar av kroppen där det finns mycket svettkörtlar. De uppträder därför ofta i hudveck som armhålor, nacke och ljumskar. Det är också vanligt med värmeutslag på armarna, bröstet och halsen.

Vad orsakar värmeutslag hos barn?

Faktorer som värme, hög luftfuktighet och för mycket kläder kan bidra till att utslagen uppstår. Värmeutslag uppstår vanligtvis när svetten inte kan avdunsta ordentligt från hudens yta. Det kan bero på att barnet är klätt för varmt, vistas i varma och fuktiga miljöer eller använder täta kläder som hindrar luftcirkulationen. Det är vanligt att små barn i blöjåldern får värmeutslag under fuktiga blöjor.

Värmeutslag kan drabba barn i alla åldrar, men är särskilt vanligt hos spädbarn. Detta beror på att små bebisars svettkörtlar ännu inte är färdigutvecklade, vilket gör att de lättare blockeras. Spädbarn har även sämre förmåga att reglera sin kroppstemperatur.

Värmeutslag kan se otäcka ut och orsaka mycket obehag för barnet, men de är ofarliga och smittar inte.

Symtom på värmeutslag hos barn

  • Klåda, stickningar och obehag: Barnet kan uppleva klåda eller stickande känsla i huden, vilket kan vara irriterande och störande för dem.
  • Röda utslag: Värmeutslag hos barn visas vanligtvis som små röda prickar eller blåsor, ofta där huden är täckt eller där kläder gnider mot huden.
  • Känslig hud: Barnets hud kan vara extra känslig vid värmeutslag, vilket kan göra den öm.
  • Fjällande hud: Efter läkningen kan huden fjälla.

Värmeutslag är vanligtvis inte allvarligt och försvinner ofta av sig självt inom några dagar. Det finns dock sätt att lindra symtomen och skydda barnets hud från ytterligare irritation.

Behandla värmeutslag

Här är några tips för att lindra och behandla värmeutslag hos barn:

  • Håll barnet svalt och torrt: Se till att klä barnet i lösa och luftiga kläder som tillåter svetten att avdunsta. Undvik att klä barnet för varmt, speciellt under varma och fuktiga dagar.
  • Håll huden ren och torr: Tvätta barnets hud med mild tvål och vatten och se till att torka noggrant efter bad eller svettning. Undvik att använda starka tvålar eller parfymerade produkter som kan irritera huden ytterligare. Undvik även krämer eller salvor som innehåller kortison eller andra steroider utan att först rådgöra med sjukvårdspersonal.
  • Låt plitorna vara: Försök att hindra barnet från att klia eller pilla på utslagen, eftersom detta kan leda till infektion eller ytterligare irritation. Se också till inte kläderna skaver mot huden.
  • Svalka huden: Ett svalkande bad eller dusch kan lindra en öm och kliande hud. Det kan också kännas skönt att badda huden med svalt vatten eller stryka huden med tvättlappar som förvarats i kylen.

Om värmeutslaget inte förbättras inom några dagar eller om det blir värre, bör du kontakta en läkare för vidare rådgivning och behandling.

Förebygga värmeutslag

För att hjälpa ditt barn att undvika utslagen kan du vidta förebyggande åtgärder. Här är 5 tips för att förebygga värmeutslag hos barn:

  1. Klä ditt barn rätt: Välj kläder i material som andas och är lätta, svala och luftiga. Undvik att klä dem i för många lager, särskilt om det är varmt utomhus. Naturmaterial som bomull är bra eftersom de låter huden andas.
  2. Skapa en sval miljö: Se till att rummet där ditt barn vistas är svalt och välventilerat. Använd gärna fläktar eller luftkonditionering när det är varmt för att hålla temperaturen nere.
  3. Låt inte barnet vistas för länge i solen, utan leta efter skugga på varma, soliga dagar. Skydda små huvuden med solhatt eller keps.
  4. Använd rätt hudvårdsprodukter: Välj milda och skonsamma hudvårdsprodukter som är speciellt formulerade för barn. Undvik produkter som innehåller starka ingredienser eller parfymer, eftersom de kan irritera huden och bidra till värmeutslag.
  5. Håll huden torr: Se till att hålla ditt barns hud så torr som möjligt, särskilt i veck och svåråtkomliga områden. Byt blöjor och tvätta huden regelbundet för att undvika fuktansamling.

När du bör söka vård

Oftast försvinner utslagen av sig själva inom några dagar och kräver ingen medicinsk behandling. Vid kraftigare besvär kan dock läkare ordinera läkemedel efter att orsaken till utslagen har fastställts.

​I dessa fall börsjukvården kontaktas för råd och eventuell behandling:

  • Utslagen varar mer än 3–4 dagar eller verkar infekterade
  • Utslagen sprider sig snabbt över kroppen
  • Utslagen orsakar intensiv klåda som stör sömnen eller dagliga aktiviteter

Sök akut vård om:

  • Allmäntillståndet är nedsatt och barnet känns trött och håglöst
  • Barnet också har feber och frossa
  • Utslagen är smärtsamma, varma, rodnade och svullna

Senast uppdaterad:2025-01-17
Skribent:
Granskare: