Att se sin bebis växa och utvecklas är en fantastisk upplevelse, men det kan också vara utmanande. Utvecklingssprång är en teori som innebär att det i vissa avgränsade perioder sker betydande förändringar i barnets kognitiva, motoriska och sociala förmågor. I den här artikeln får du tips på hur du kan stödja ditt barn i sin utveckling.
Teorin om ”utvecklingssprång” kommer från boken ”The wonder weeks” skriven av barnforskarna Hetty van de Rijt och Frans X Plooij, på svenska ”växa och upptäcka världen”. Utvecklingssprång beskrivs som perioder av intensiv förändring som små barn genomgår under sina första levnadsår.
Utvecklingssprång kännetecknas i teorin av snabba framsteg i barnets fysiska och mentala utveckling - både av kognitiva och motoriska färdigheter. Man menar att barn under dessa perioder kan bli mer känsliga och ibland mer krävande. Detta eftersom deras hjärnor bearbetar nya erfarenheter, vilket kan leda till frustration när de försöker förstå sin omgivning.
Man brukar skilja på utvecklingssprång och normala utvecklingsfaser. Medan normala utvecklingsfaser innebär stabila perioder av utveckling, kännetecknas utvecklingssprång av plötsliga och ibland överväldigande förändringar.
Används inte inom vården
Forskningen och vetenskapen är dock inte helt enig om huruvida den här teorin verkligen stämmer. Teorin används inte inom vården, men har blivit populär bland många föräldrar som tycker att tidpunkterna beskrivningarna stämmer.
Det finns studier som tyder på att det kan finnas perioder av snabb utveckling i ett barns liv, men man har inte kunnat bevisa att dessa språng skulle ske vid specifika åldrar eller att det ser likadant ut hos alla barn. Inom vården använder man sig i stället av så kallade milstolpar för att utvärdera hur barn utvecklas. Milstolpar är färdigheter som majoriteten av barn uppnått vid en viss ålder.
Hur vet man om barnet är i ett utvecklingssprång?
En av de mest märkbara förändringarna kan vara i barnets sömnmönster. Under ett utvecklingssprång menar man att barnet kan få svårt att somna eller vakna oftare under natten. Det beror ofta på att hjärnan bearbetar nya färdigheter och intryck, vilket bland annat kan leda till en mer orolig sömn.
Ett annat tecken kan vara att bebisen är känsligare än vanligt, gråter mer, verkar mer irriterad och har svårt att komma till ro. Det är viktigt att förstå att känslomässiga förändringar är en del av deras utvecklingsprocess. Det är viktigt att ge extra trygghet och närhet när ditt barn verkar oroligt.
Du kan också märka en ökad nyfikenhet och utforskande beteende hos ditt barn. De kan börja ställa fler frågor, utforska sin omgivning mer aktivt eller visa intresse för nya leksaker och aktiviteter. Detta nyfikna beteende är ett tecken på att barnet växer och utvecklas, och det är en spännande tid för både barn och föräldrar.
Hur stöttar man barnet under utvecklingen?
Att stötta ditt barn när det upptäcker världen är viktigt för den känslomässiga och intellektuella utvecklingen. Här är några tips som kan underlätta både för barn och föräldrar:
Skapa en trygg miljö där barnet känner sig säkert och älskat. Barnet behöver en stabil och förutsägbar vardag, med tydliga rutiner och trygghet för att navigera genom dessa utmanande perioder.
Engagera ditt barn i stimulerande och kreativa lekar som utmanar deras motoriska färdigheter och problemlösningsförmåga. Det kan handla om allt från byggleksaker till konstprojekt, där barnet får möjlighet att utforska och lära sig på ett lekfullt sätt. Att läsa böcker tillsammans är ett annat utmärkt sätt att främja språkutveckling och stimulera fantasin.
Var tålmodig och förstående. När ditt barn lär sig tolka sin omgivning kan dess beteende förändras, och det är viktigt att vara medveten om att dessa förändringar är en del av deras utveckling. Genom att ge stöd och uppmuntran, och genom att visa förståelse för deras känslor och behov, kan du hjälpa dem att känna sig sedda och hörda.
Kom ihåg att varje barn utvecklas i sin egen takt, så att vara tålmodig och var lyhörd för just ditt barns individuella behov.
Fokusera inte för mycket på utvecklingssprång
Att följa sitt barns utveckling är en naturlig och viktig del av föräldraskapet. Men en överdriven oro kring utvecklingssprång kan leda till onödig stress för både barnet och dig som förälder. Kom ihåg att utvecklingssprång är en teori och inte fakta. Varje barn är unikt och utvecklingen sker i olika takt. Vissa steg i utvecklingen kan ta längre tid för vissa.
Jämför inte ditt barn med andra barn. Många föräldrar känner sig pressade att matcha sina barns prestationer med jämnåriga, vilket kan leda till onödig oro. Uppmuntra i stället ditt barn och låt barnet utvecklas i sin egen takt. Att sätta förväntningar baserade på andra barns prestationer kan resultera i känslor av otillräcklighet och stress.
Lita på din instinkt och överreagera inte vid varje litet steg. Genom att fokusera på positiva upplevelser och att vara närvarande kan du hjälpa ditt barn att utvecklas tryggt, oavsett var de befinner sig i sin utvecklingsprocess.