Glad liten flicka som fått sina första tänder.

Tandsprickning hos bebis

Tandsprickning hos barn är en naturlig del av utvecklingen som kan vara en utmanande period både för barnet och dig som förälder. Läs mer om tandsprickning, dess symtom och hur du kan lindra obehagen i den här artikeln.

Bitleksaker

Vad är tandsprickning? 

Tandsprickning innebär att barnets första tänder bryter igenom tandköttet. Att få tänder är en viktig milstolpe i små barns utveckling, men kan också vara en tid med en del obehag och smärta.

Det är vanligt att tandsprickning förväxlas med tandvärk , men de två är inte samma sak. Tandvärk innebär oftast en infektion eller skada på en redan frambruten tand, medan tandsprickning handlar om tänder som är på väg att bryta igenom tandköttet. 

När får bebisar tänder? 

När bebisar får tänder varierar, men de första tänderna brukar vanligtvis börja komma fram när barnet är mellan 6 och 8 månader gammalt. Vissa barn kan få sina första tänder tidigare, medan andra kanske inte får sina första tänder förrän de närmar sig ett år. Om ditt barn inte har fått sin första tand vid 1,5 års ålder kan det vara bra att kontakta BVC. De kan göra en bedömning och hjälpa dig kontakta tandläkare om det behövs. 

Tänderna börjar bildas i fostrets käkben i form av små mjuka celler som kallas för tandanlag. När det sedan lagras mineraler i tandanlagen hårdnar dessa och formas till tänder som växer ut. De första tänderna kallas för mjölktänder och är oftast vitare och mjukare än de permanenta tänderna som kommer senare.  

I sällsynta fall kan barn födas med tänder, så kallade neonatala tänder. Dessa har outvecklade rötter, vilket kan göra dem lösa och i vissa fall innebär det risk för att de lossnar och hamnar i luftvägarna. Om barnet föds med tänder bör tandvården kontaktas för en bedömning. 

Vilka tänder kommer först?

De två framtänderna i underkäken är ofta de som kommer fram först och därefter de två i överkäken. De första mjölktänderna kan vara lite sneda med breda mellanrum, men det är inget att oroa sig över. Tänderna rättar oftast till sig i takt med att fler tänder tittar fram. Kindtänderna brukar komma vid ett till ett och ett halvt års ålder och vid tre års ålder brukar de flesta barn ha fått alla sina mjölktänder. 

Hur vet man om barnet har tandsprickning? 

Hur tandsprickning märks hos bebisar kan variera från barn till barn. Vissa barn får tänder utan att det märks av, medan det kan vara jobbigt och göra ont för andra. Ofta kan man märka tecken på tandframbrytning redan innan tanden syns. Här är några vanliga fysiska, emotionella och beteendemässiga tecken att hålla utkik efter: 

  • Ökat dreglande 
  • Ömt tandkött 
  • Rodnad eller svullnad i tandköttet 
  • Att barnet gnuggar eller biter på föremål 
  • Ökad irritabilitet och gråt 
  • Förändringar i sömnmönster, till exempel svårigheter att somna eller att barnet vaknar oftare på natten 
  • Minskad aptit eller ovilja att äta 
  • Lösare avföring med annorlunda färg och lukt än tidigare 

Att barnet får ont i munnen och verkar gnälligt behöver dock inte innebära att det handlar om tänderna. Infektioner och förkylningar kan också ge liknande symtom. 

Ibland kan barn få symtom som påminner om förkylning i samband med tandsprickningen. Det kan bero på att den ökade salivmängden får barnet att hosta eller till och med kräkas. Detta är inte farligt. 

Feber vid tandsprickning 

Man hör ofta att feber vid tandsprickning är vanligt, men ingen forskning har hittat ett sådant samband. Eventuellt kan man se en liten ökning av kroppstemperaturen som ligger under gränsen för feber (38 grader). 

Om ditt barn ändå har feber samtidigt som det får tänder kan tandsprickningen bli mer besvärande. Är besvären av febern svåra eller om ditt barn har svårt att sova kan du ge febernedsättande läkemedel som paracetamol. Febern kan dock ha andra orsaker, så kontakta vårdcentralen om febern är hög eller sitter i flera dagar. 

Vid feber

Hur lång tid tar en tandsprickning? 

Tandsprickningens längd varierar från barn till barn och från tand till tand. För vissa barn kan det ta några dagar för en tand att bryta igenom tandköttet, medan det för andra kan ta veckor. Vanligtvis börjar obehagen några dagar innan tanden bryter igenom och kan fortsätta några dagar efteråt. 

Det är inte ovanligt att tandsprickning pågår i flera månader, särskilt när flera tänder bryter igenom samtidigt. Varje barn är unikt, och deras upplevelse av tandsprickning kan variera. Vissa barn kan ha mycket obehag medan andra knappt märker av det. 

Lindring 

Det finns flera metoder för att lindra obehag vid tandsprickning hos bebis. Här är några effektiva strategier: 

Kylning: Låt barnet bita på en kall bitleksak eller en kall, fuktig trasa. Det kan hjälpa till att bedöva tandköttet och minska smärtan. 

Massera tandköttet: Att försiktigt massera ditt barns tandkött med ett rent finger eller en mjuk tandborste kan lindra smärtan. 

Bitringar: Bitleksaker är speciellt utformade för att hjälpa barn att hantera tandsprickning. Det finns många olika typer, inklusive de som kan kylas i kylskåpet för extra lindring. 

Lugnande gel: En lugnande gel som stryks på tandköttet kan lindra klåda och irritation. 

Vårdande salva: Eftersom tandsprickningen kan göra att barnet dreglar mer kan det också uppstå irritation runt barnets mun och på hakan. Du kan då smörja med en fet salva som lindrar torrhet och irritation. 

Smärtstillande läkemedel: Vid behov kan receptfria läkemedel med paracetamol eller ibuprofen användas för att lindra smärtan. Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna för ditt barns ålder. 

Skapa en trygg och lugn miljö: Se till att ha en rutin som inkluderar lugnande aktiviteter som bad eller massage. Detta kan hjälpa ditt barn att slappna av och känna sig tryggt, vilket kan minska obehaget.  

Frågor & svar om tandsprickning

Senast uppdaterad:2025-02-04
Skribent:
Granskare:
Narjes

Rekommenderad läsning