Pojke som ligger på en bädd av höstlöv och räcker ut tungan.

Höstblåsor hos barn

Höstblåsor är en vanlig och smittsam virussjukdom som främst drabbar barn. Den orsakas av enterovirus och kännetecknas av små blåsor på huden och i munnen. I den här artikeln kan du läsa mer om hur sjukdomen sprids och hur den kan behandlas.

Vid feber

Vad är höstblåsor? 

Höstblåsor är en smittsam, men lindrig virussjukdom som oftast drabbar barn under 10 år. Den utmärks av små blåsor och sår - oftast i munnen, på händerna och fötterna. Feber och allmän sjukdomskänsla är vanliga symtom i samband med att sjukdomen bryter ut.  

Benämningen höstblåsor kommer från att infektionen sprider sig mest under sensommaren och hösten, då utbrott på förskolor är vanliga. Sjukdomen kallas även hand-, fot- och munsjuka eller vesikulär stomatit. 

Vad orsakar höstblåsor? 

Orsaken till höstblåsor är enterovirus, oftast Coxsackie-virus. Inkubationstiden är vanligtvis 3 till 7 dagar. Man kan vara smittsam både före och efter att symtomen visar sig, men man är som mest smittsam de första dagarna av sjukdomen. En del kan bära på viruset och föra smittan vidare utan att själv visa några symtom alls. 

Höstblåsor smittar genom att små droppar med virus överförs från en infekterad person till annan. Det kan vara från vätskande blåsor, saliv eller avföring. Dropparna kan färdas i luften vid hosta eller nysning, och på så sätt smitta vidare eller via föremål man tagit i.

Det är svårt att helt förhindra smittspridning av höstblåsor. Det lilla man kan göra för att minska spridningen är god handhygien samt att undvika att dela leksaker och personliga föremål med andra barn när ditt barn har höstblåsor. 

Men med det sagt, när blåsorna blir synliga har smittan sannolikt redan spridits vidare i gruppen i barnets närhet. Barn med höstblåsor behöver därför inte vara hemma från förskolan eller skolan så länge de har orken att delta och har varit feberfria i minst ett dygn. 

Symtom på höstblåsor 

Sjukdomen börjar ofta med symtom som feber och trötthet innan blåsorna kommer. Vissa barn kan också bli illamående och blåsor i munnen kan göra det svårt att äta och dricka. Blåsorna kan först se ut som små röda ringar som sedan utvecklas till röda små blåsor. Vanliga symtom vid höstblåsor är: 

  •       Feber
  •       Ont i halsen och munnen, vilket kan göra det svårt att äta och dricka
  •       Dålig aptit
  •       Utslag och små blåsor i och omkring munnen
  •      Utslag och små blåsor på händer och fötter
  •       Klåda

Var på kroppen kan man få höstblåsor? 

Blåsorna uppträder oftast i ansiktet – kring munnen, på kinderna eller läpparna. Det är vanligt att få blåsor inuti munnen, som på insidan av kinderna, tungan eller i halsen. Blåsor på händer och fötter, fingrar och tår är också vanligt. 

Höstblåsor kan även förekomma på andra kroppsdelar, såsom magen och rumpan. I sällsynta fall kan barnet få blåsor under naglarna, vilket gör att nageln lossnar efter några veckor. Detta är helt ofarligt och nageln kommer växa ut igen. 

Behandling 

Höstblåsor är oftast ofarliga och läker ut av sig själv inom 1–2 veckor. Det finns ingen botande behandling, men symtomen kan lindras med receptfria smärtlindrande och febernedsättande läkemedel . För att lindra klåda på kroppen kan man använda kylbalsam på blåsorna.  Höstblåsor i munnen kan vara särskilt besvärligt för barnet och det kan vara svårt att äta och dricka när det gör ont i munnen. För att lindra besvären kan du prova följande: 

  •       Ge kalla drycker och mjuka, kalla maträtter som glass eller yoghurt för att lindra smärtan
  •       Undvika mat och dryck som är sur eller salt
  •       Se till att barnet dricker tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning

När ska jag söka vård? 

För det mesta går besvären över av sig själv och du behöver sällan söka vård när ditt barn har höstblåsor. I vissa situationer bör du dock kontakta din vårdcentral: 

  •       Symtomen har inte avtagit inom 7–10 dagar
  •       Barnet har haft feber i mer än tre dagar
  •       Barnet får inte i sig någon vätska

 

Vid feber

Frågor & svar om höstblåsor

Rekommenderad läsning