Mjölkstockning är en vanlig utmaning som många ammande upplever. Med den här artikeln vill vi hjälpa dig hantera din amningsupplevelse smidigare och se till att både du och ditt barn mår bra. Läs vidare för att få våra bästa tips och råd vid mjölkstockning och hur du kan minska risken att drabbas.
Mjölkstockning, även kallat mastit, är ett tillstånd som kan drabba ammande kvinnor och innebär att mjölken i bröstet inte töms ordentligt. När mjölkgångarna inte töms som de ska kan de täppas till, vilket gör att det skapas ett tryck som förhindrar mjölken att komma ut.
Det är vanligast att få mjölkstockning de första två månaderna efter förlossningen, men det kan ske när som helst under amningsperioden. I vissa fall kan även mjölkstockning ske under graviditeten. Symtomen kommer ofta plötsligt och oftast endast i ena bröstet.
Symtom på mjölkstockning
Det flesta som har mjölkstockning upplever ett obehag som förstärks vid amning. Vanliga symtom vid mjölkstockning kan vara:
Knöl eller förhårdnad under huden på bröstet
Smärta, rodnad, värme och ömhet i huden
Feber och frossa
Allmän sjukdomskänsla
Muskelvärk och huvudvärk
Smärta vid amning
Smärtan och obehaget vid mjölkstockning kan ofta göra det svårt att amma bekvämt. Detta kan leda till kortare amningstider eller att amning undviks helt, vilket kan påverka mjölkproduktionen negativt. Därför är det viktigt att snabbt hantera mjölkstockningen för att undvika att hamna i en ond cirkel.
Orsaker till mjölkstockning
Det kan finnas flera orsaker till mjölkstockning. Några av dessa är:
Stress och trötthet kan också påverka mjölkproduktionen och göra det svårare att slappna av under amningen. Överfulla bröst, särskilt i början av amningsperioden, kan orsaka blockeringar. För att undvika mjölkstockning är det viktigt att amma ofta och se till att barnet får ett bra grepp.
Behandling och lindring
Det viktiga är att fokusera på barnets behov av att ta bröstet och att uppmuntra till fortsatt amning så att mjölken kommer ut. Det är en god idé att börja amningen med bröstet som har mjölkstockning. Detta eftersom barnet har mest krafter i början och snabbare kan suga i sig mjölken.
Skapa trygghet
Försök skapa en lugn och skön stund för er båda så att barnet får en positiv upplevelse av amningen. Om barnet är kräset och försiktigt kan du truga det försiktigt utan att vara alltför bestämd. Håll barnet hud mot hud för att stimulera hormonet oxytocin, som lugnar och hjälper till att driva ut mjölken. Massage och nära beröring utlöser också detta hormon.
Kyla och värme
Att värma brösten kan kännas skönt och göra det lättare för mjölken att komma ut. Prova att ta en varm dusch före amningen eller att försiktigt värma brösten med en vetekudde.
En kyldyna eller kall kompress mot det ömma stället under kortare stunder kan lindra om det gör ont. Tänk dock på att undvika drag.
Rätt amningsteknik
Här är några tips som kan förbättra din amningsteknik och underlätta vid mjölkstockning:
Se till att barnet får ett stort grepp om både bröstvårtan och vårtgården med munnen. Tänk “hakan i, näsan fri” för att få rätt vinkel.
Pumpa ur lite mjölk innan amning för att mjuka upp bröstvårtan, så blir det lättare för barnet att få ett bra tag.
Prova olika amningsställningar och placera barnets haka mot det hårda området i bröstet.
Tryck eller stryk lätt på knölen i riktning mot bröstvårtan under amning eller pumpning för att underlätta mjölkflödet.
Du kan också få hjälp med din amningsteknik hos BVC eller genom att gå en amningskurs.
Skaffa en pålitlig bröstpump
Vissa behöver eller föredrar en bröstpump vid urmjölkning av brösten. Målet är att få ut så mycket mjölk som möjligt för att stimulera mjölkproduktionen. Om det tar stopp är det viktigt att du inte forcerar något, utan försök hellre lite senare. Det finns både manuella och elektriska bröstpumpar. En del apotek hyr även ut elektriska pumpar.
MAM Move Wearable Single Breastpump, 1 st har tagits bort från mina favoriter
Smärtlindring
Om du har mycket ont kan du ta smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen. Var noga med att följa anvisningarna i bipacksedeln för vad som gäller för användning vid amning. Rådgör med läkare eller apotekspersonal om du känner dig osäker.
Vissa tycker att akupunktur kan ge avslappning och smärtlindring. Rådgör med din läkare eller barnmorska om du funderar på att prova akupunktur.
Lindra och förebygg såriga bröstvårtor
Öva på amningstekniken, att barnet får ordentligt tag om bröstet är bästa sättet att förebygga sårigheter. Om du får blåsor, sår eller sprickor på bröstvårtorna kan du prova att smörja in dem med bröstmjölk före och efter amning. På apoteket finns också amningsnappar, krämer och salvor som lindrar och vårdar ömma och såriga bröstvårtor.
MAM Nipple Shields Medium, 2 st har tagits bort från mina favoriter
När och var ska jag söka vård?
Om du är orolig eller osäker över din amning rekommenderar vi att du kontaktar vården. På Doktor24.se finns kunniga läkare och barnmorskor som är vana vid att hjälpa mammor med mjölkstockning. Om det behövs kan du få en remiss till en specialist, till exempel en barnmorska eller en amningsrådgivare, för ytterligare stöd och vägledning.
Bröstinfektion och bröstböld
Bakterier kan komma in i brösten genom sprickor och sår i bröstvårtan. Det kan leda till en bröstinfektion som i sällsynta fall kan utvecklas till en böld som innehåller var.
Även svamp kan infektera bröstet. Ofta beror det på att barnet har svamp i munnen (kallas torsk) som sprids till bröstet vid amning. Svampinfektion på bröstvårtorna/vårtgårdarna ser ut som utslag och kan göra ont, svida, klia och bränna. Huden kan bli svullen och glansig eller vätska sig och fjälla.
Svamp kan, precis som bakterier, sprida sig in i bröstet genom sprickor och sår. Smärtan upplevs då ofta djupare inne i bröstet och strålar mot ryggen med känsla av att det bränner, kliar och värker i bröstet.
Infektion i bröstet kan behöva receptbelagd behandling som skrivs ut av läkare. Kontakta vården om du har mycket ont, känner dig sjuk, eller om mjölkstockningen inte går över med hjälp av egenvård.
Tveka inte att söka vård om du har frågor eller är osäker på din amning. Att ta hand om dig själv är en viktig del av att kunna ge den bästa omvårdnaden till ditt barn.