
Järnbrist
Järnbrist kan drabba de som inte får i sig tillräckligt mycket järn via kosten, är gravid, menstruerar rikligt eller har någon sjukdom som ger blödningar. Läs vidare om symtom och lämplig kost för att undvika järnbrist här.
Järnbrist kan drabba de som inte får i sig tillräckligt mycket järn via kosten, är gravid, menstruerar rikligt eller har någon sjukdom som ger blödningar. Läs vidare om symtom och lämplig kost för att undvika järnbrist här.
Specialkost kan leda till brist på järn där främst vegetarianer och veganer ibland kan missa intaget av järn som bland annat finns i kött och ägg. Även glutenintoleranta kan behöva begränsa sitt kostintag, vilket kan resultera i järnbrist.
Hos gravida med ökad blodvolym och ett växande foster kan brist på mineralet vara ett faktum, samt hos äldre personer. Även hos de som drabbas av cancer i magen, tarmsjukdomar och magsår.
Te, kaffe eller mjölk kan göra det svårare för kroppen att ta upp järn, vilket kan ge järnbrist på sikt, men det är ovanligt. C-vitamin kan å andra sidan förbättra järnupptaget.
Kroppen behöver vitaminer och mineraler för att fungera ordentligt. För de flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver, men ibland behövs kosttillskott.
Järnbrist gravid
Gravida har större risk att drabbas av järnbrist eftersom järnbehovet ökar i takt med att blodvolymen i kroppen ökar under graviditetens gång. Det kan då vara aktuellt att välja järnrika livsmedel eller komplettera kosten med kosttillskott. Detta kommer du och din barnmorska fram till tillsammans.
Symtom på blodbrist varierar beroende på hur allvarlig blodbristen är. Samtidigt har kroppen en förmåga att anpassa sig om blodbristen ökar väldigt långsamt. Det kan i värsta fall göra att allvarlig blodbrist yttrar sig genom lindriga symtom.
Järnbrist symtom
Kontakta en vårdcentral om du har dessa symtom och misstänker blodbrist. En läkare kan till exempel kolla om du har blod i avföringen eller om menscykeln är oregelbunden med många mellanblödningar.
En koloskopi kan också vara aktuellt. En läkare kan ordinera järntabletter och om det är särskilt akut finns det även sprutor med järn att få, samt blodtransfusion.
Kött, skaldjur och ägg är några exempel på livsmedel som innehåller järn. Blodpudding och annan inälvsmat är extra rik på järn. Dessutom finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.
Kombinerar du järn och c-vitamin i din kost, till exempel blodpudding med äppelskivor, kan c-vitaminet i äpplet hjälpa kroppen att fånga upp järnet som finns i blodpuddingen.
Järn är livsviktigt för att kroppen ska kunna bilda ett ämne i de röda blodkropparna som kallas hemoglobin. Dess uppgift är att transportera runt syre i kroppen för att vi ska känna oss pigga, alerta och friska. Det medicinska namnet för blodbrist på grund av för lite järn är järnbristanemi.
Om du lider av järnbrist eller har ett lågt järnvärde kan järntabletter vara en addering till en i övrigt varierad och mångsidig kost samt en hälsosam livsstil. Järntabletter kan göra att magen reagerar och kan visa sig i symtom som illamående, diarré eller förstoppning. Är du osäker på hur du ska tänka när du väljer ut järntillskott, fråga våra kunniga farmaceuter på Apoteket.