En ung flicka snyter sig utomhus, vilket hjälper henne att lindra sina näsbesvär och återfå komfort

Barn med pollenallergi

En snorig näsa och nysningar är inte roligt när kompisarna vill leka utomhus. Den bästa lösningen om ditt barn har pollenallergi är förstås att undvika det barnet inte tål. Ibland är det lättare sagt än gjort eftersom barnen ofta vill vara aktiva. Beroende på barnets ålder finns det olika receptfria läkemedel mot besvären. Här kan du läsa mer om hur barnets allergiska besvär kan lindras.

Hur vet jag om mitt barn har pollenallergi?

För att du ska veta om ditt barn har pollenallergi gäller samma symtom som för vuxna. Barnet är snorigt, nyser mycket och besväras av klåda i näsa och svalg.

Eftersom de kanske inte alltid uttrycker sina besvär kan symtomen visas i form av trötthet, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Om du och din partner har allergi ökar risken för att barnet ska ärva samma typ av besvär. 

Det är inte ovanligt att barnet får korsallergi vilket innebär att det även är känsligt mot vissa födoämnen som nötter och stenfrukt. Symtomen är besvärliga, men inte särskilt farliga. De yttrar sig i form av hudutslag och klåda i munnen.

Skriv gärna ner symtomen och informera läkaren i samband med en allergiutredning.

Riktlinjer - pollenallergi eller förkylning?

Symtomen vid pollenallergi och förkylning kan likna varandra, som exempelvis rinnande näsa och nysningar. Dessa symtom behandlas olika och därför är det viktigt att veta vilket besvär ditt barn har drabbats av för att kunna underlätta symtomen.

Pollenallergi:

  • Snuvan är lättflytande och flera nysningar åt gången kan komma i attacker.
  • Nästäppa och kläda i näsan kan också förekomma.
  • Röda, rinnande och kliande ögon.
  • Oftast ingen feber.
  • Besvären återkommer varje år och kan vara i flera veckor.

Förkylning:

  • Snuvan blir oftast trögflytande efter ett tag, rinnande och täppt i näsan och barnet nyser oftast sporadiskt.
  • Det förekommer oftast inga symtom på ögonen.
  • Barnet kan få feber.
  • Går oftast över inom en till två veckor.

Lutar det åt att ditt barn har pollenallergi? Sök vård hos en vårdcentral för bedömning, så att du kan få rätt vägledning om hur du ska behandla ditt barn.

Pollenallergi hos barn - behandling

Om barnet har pollenallergi som är konstaterad av vården går det bra att behandla med receptfria mediciner så länge barnet har besvär under pollensäsongen.

Det finns så klart andra allergener som leder till allergi och det gäller att utesluta alla källor till besvären. Vid en allergiutredning görs ett pricktest där flera olika allergener testas på barnet. Om du misstänker att symtomen beror på pälsdjursallergi kan du prova med receptfria läkemedel anpassade för barnets ålder.

Om symtomen inte lindras av receptfria läkemedel rekommenderas du att kontakta vården. Om det istället är kvalster som är den troligaste orsaken rekommenderar vi inte receptfria läkemedel utan i stället ta kontakt med vården.

Behandlingstips vid pollenallergi – barn +2 år

För barn som är två år och uppåt  med pollenallergi och besvär i ögonen kan du välja mellan ett antal olika ögondroppar . Med ögondroppar märks skillnad inom 15 minuter. Om barnet har besvär i bara ett öga ska du helst kontakta läkare innan du ger ögondroppar eftersom allergiska besvär oftast orsakar irritation i båda ögonen.

Om det är näsan som besväras finns nässprayer, bland annat Livostin nässpray , som är en antihistamin. Även här känner barnet en förbättring efter cirka 15 minuter.

Förebyggande behandling är viktigt vid pollenallergi

Vid pollenallergi kan barnet använda antihistamin varje dag under säsongen och på så sätt förebygga besvären för resten av pollenperioden.

Om du vill lindra ditt barns besvär tillfälligt kan antihistamin ges i form av en tablett, sirap eller nässpray minst en timme innan barnet utsätts för allergenet. Till exempel om de ska leka i gräset, spela fotboll eller hälsa på hos en familj med pälsdjur.

Metoden fungerar om ditt barn bara har lätta eller måttliga besvär, annars måste du prata med en läkare. Var särskilt uppmärksam om barnen får akuta andningsproblem. Ni bör i så fall uppsöka akuten direkt.

Du hittar fler produkter för allergi hos barn här .

Kontakta sjukvården om

  • Barnet får svårt att andas, om det får pipande andning eller om barnet hostar mycket på nätterna.
  • Bara ena ögat är irriterat.
  • Barnet har allergibesvär året om.
  • Barnet använt receptfria mediciner och inte blivit bättre trots att du följt föreskrifterna.

Pollensäsongen

Pollen ger en säsongsallergi och beror på växternas blomning. Perioden då pollensäsongen startar varierar beroende på vart du befinner dig, och vilket pollenslag du är allergisk mot. Björken blommar runt april-maj, i juni-juli blommar gräset och gråbo-perioden är i augusti.

I södra Sverige börjar björkpollensäsongen, vilket är en av de vanligaste allergierna i Sverige, i april och ju längre upp i landet du befinner dig desto senare börjar den.

Pollensäsongen brukar skilja sig ungefär två till tre veckor mellan södra och norra Sverige. För att se hur pollenprognosen ser ut just där du är kan du kika på Pollenkolls prognos .

De flesta pollenslagen peakar under mars-juni. Det kan vara bra att veta när pollensäsongen drar igång så att du kan förbereda dig och ditt barn för kommande besvär.

Rådgivning av läkare

Hos Doktor24 kan du och ditt barn träffa läkare online och få hjälp med bedömning, rådgivning och receptförnyelse av din pollenmedicin. Hos Doktor24 kommer du i kontakt med en läkare inom 15 minuter. Besök hos läkare är kostnadsfritt för barn upp till 20 år.