En kvinna står ute i naturen och ler.

Behandla din pollenallergi

Det finns hjälp och lindring att få om du besväras av pollenallergi. Det är en god idé att påbörja behandlingen mot pollenallergi innan kroppen hunnit reagera fullt ut. Med rätt läkemedel kan du få en smidigare vardag och inte besväras allt för mycket av dina symtom.

Behandla i förebyggande syfte

Rinnande ögon och nysattacker? Kan pollensäsongen vara på ingång? Det är en god idé att börja behandla pollenallergin i tid - innan symtomen har hunnit brutit ut helt och hållet.

Ett tips är att hålla koll på när pollensäsongen startar i ditt område. Så att du kan förbereda dig och agera snabbt när du börjar få besvär.

Det bästa sättet att behandla din pollenallergi beror dels på hur länge du brukar ha besvär samt om dina besvär är lindriga, måttliga eller kraftiga.

Farmaceutens tips!

  • Rengör näsan från pollen med saltvattenlösning. 
  • Behandla med nässpray som bildar skyddande barriär
  • Behandla med ögondroppar som verkar förebyggande

Kortisonnässprayer kan ha både en förebyggande och behandlande effekt och därför kan det vara bra att börja använda dessa några dagar före allergin bryter ut.

Även ögondroppar kan verka förebyggande och är liksom kortisonnässprayer viktiga att använda regelbundet för bästa effekt. 

Farmaceutens produkttips

Symtom 

Vid pollenallergi överreagerar immunförsvaret när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Pollen i sig är inte skadligt, men kroppen tror att något farligt händer och startar en försvarsreaktion som innebär att histamin utsöndras. Det är då du får allergiska symtom.

Alla kan drabbas av pollenallergi, men forskningen vet inte säkert varför vissa får det och andra inte. Oftast är det ärftligt eller beror på miljön som du vistas i. Några av symtomen är dessa:

  • Irriterade, rinnande och/eller kliande röda ögon
  • Rinnande, vattnig snuva och/eller täppt näsa
  • Nysningar (ofta flera nysningar i sträck)
  • Klåda i näsa och hals
  • Trötthet
  • Hosta och retningar i luftrören
  • Astmatiska besvär

Lättare allergiska besvär

Om du upplever att du har lätta och tillfälliga allergiska besvär bör du i första hand välja antihistaminer. Antihistaminet minskar effekterna av histamin, som släpps ut av en viss typ av celler vid en allergisk reaktion.

Antihistamin fungerar bra mot röda och kliande ögon, rinnsnuva och nysningar och finns både som tabletter, nässpray och ögondroppar. Tabletter tar cirka en timme att börja verka medan ögondroppar verkar efter cirka 15 minuter.

Om du vill förebygga kortvariga besvär kan du ta antihistamin i tablettform eller som nässpray ungefär en timme innan du utsätter dig för allergenet, till exempel om du ska klippa gräset.

Att skölja näsan med saltvattenspray kan ibland hjälpa eftersom mängden pollen som irriterar i näsan då helt enkelt minskar. Nasaline är en bra produkt för detta.

Måttliga till svåra allergiska besvär

Vid måttliga till svåra besvär behöver man ofta kombinera antihistamintabletter med både nässpray och ögondroppar. Vid problem med nästäppa bör du välja en antiinflammatorisk nässpray som innehåller kortison - de har även effekt vid irriterade ögon.

Antihistamin lindrar de tillfälliga, histaminutlösta besvären, medan antiinflammatorisk nässpray minskar inflammationen i näsan. Om du hellre vill ha ett mekaniskt skydd som inte tas upp av kroppen finns det sprayer som lägger sig som ett skydd i näsan och blockerar pollen.

Lindring av antihistamintabletter ges vanligtvis inom några timmar, men kortison behöver några dagars behandling för att ge full effekt. Se därför till att börja behandlingen i tid. Många väljer att hålla koll på pollenprognosen och kartlägga var de värsta symtomen uppstår för att kunna välja rätt behandling.

Allergivaccination

Vid särskilt jobbiga besvär väljer många att boka en allergivaccination, vilket innebär att man vänjer immunförsvaret mot ämnena som du är allergisk mot gradvis.

En pollenliknande lösning injiceras i armen vid läkarbesöket veckovis under en period på flera månader. Behandlingen fortsätter sedan i ett par år framåt.

Symtomen försvinner inte helt men många upplever att allergibesvären blir betydligt lindrigare. 

Måttliga/svåra besvär

Trötthet vid pollenallergi

Om du är trött kan det bero på allergin i sig, men äter du allergitabletter kan det också bero på tabletterna. Testa gärna att byta till en tablett med ett annat verksamt ämne och se om du känner dig bättre.

Liten effekt av antihistamintabletter

Ta inte fler tabletter än vad det står på förpackningen. Pröva istället att byta till en tablett med ett annat antihistamin som kan ha en bättre effekt på dig. Det är individuellt vilka verksamma ämnen som passar bäst vid pollenallergi.

Du kan testa att kombinera med ögondroppar eller nässpray mot allergi, till exempel en kortisonnässpray eller ögondroppar med kromoglikat.

Otillräcklig effekt av nässpray

Allerginässpray med kortison behöver tas regelbundet och gärna förebyggande för att ge bästa effekt.

7 tips: Minska besvären vid pollenallergi

Förutom receptfri och receptbelagd medicin mot pollenallergi finns det saker du kan göra för att exponera dig för så lite pollen som möjligt – speciellt då halterna är som högst utomhus.

  1.  Följ pollenrapporterna och väderleken. Vackert väder leder gärna till ökade pollenhalter. Pollenspridningen ökar under blåsiga dagar utan nederbörd när det är torrt och varmt i luften.
  2. Avstå från utomhusaktiviteter när det är extra mycket pollen i luften. Annars kan du få kraftiga besvär, även om du medicinerar dig.
  3. Stäng fönstren i bilen och i sovrummet och låt bli att torka tvätt eller vädra sängkläder utomhus tills pollenhalterna gått ner. Det är bättre med inomhusluft eftersom den oftast innehåller mindre mängder pollen.
  4. Skölj ur håret på kvällen, innan du går och lägger dig. Det kan fastna mycket pollen i håret när du är utomhus.
  5. Ta din medicin i tid! En del sorter bör du börja med när pollensäsongen förväntas och en del sorter kan du vänta med och börja ta först när symtomen visar sig. Ta medicinen regelbundet så får du mindre problem under resten av säsongen.
  6. Fimpa. Pollenallergi blir ofta värre om du röker själv, eller om du vistas i rökiga lokaler.
  7. Kela inte med eventuella husdjur och duscha dem efter att de varit ute. Hundar, katter och andra pälsdjur kan bära med sig stora mängder av pollen i pälsen.

Vi hoppas att du ska hitta en behandling som lindrar dina besvär vid pollenallergi. Det går att kombinera olika läkemedel och vården kan hjälpa hela familjen under den pågående pollensäsongen. 

Rådgiving av läkare

Hos Doktor24 kan du träffa läkare online och få hjälp med bedömning, rådgivning och receptförnyelse av din pollenmedicin. Hos Doktor24 kommer du i kontakt med en läkare inom 15 minuter.