Barn och förälder som bakar. Glutenintolerans innebär att du inte tål gluten.

Celiaki – glutenintolerans

Celiaki, även känt som glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom som påverkar många människor. Den här artikeln förklarar vi vad celiaki är, orsakerna bakom, hur det påverkar kroppen, samt hur det diagnostiseras och behandlas. 

Vad är glutenintolerans? 

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. Glutenintolerans, eller celiaki, är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar negativt på gluten. När en glutenintolerant person äter mat som innehåller gluten, sker en inflammation i tarmslemhinnan, vilket påverkar näringsupptaget och kan ge olika symtom.

Celiaki är inte en allergi och ska inte blandas ihop med spannmålsallergi, som är vanligare hos barn och innebär en allergisk reaktion mot ett eller flera sädesslag. 

Symtom & tecken på glutenintolerans 

Glutenintolerans kan ge upphov till olika symtom som varierar från person till person. Här är några av de vanligaste symtomen: 

Besvär från magen 

Andra besvär 

  • Trötthet 
  • Nedstämdhet 
  • Ledvärk
  • Viktnedgång 
  • Utslag i munnen (afte) 
  • Blåsor på huden 
  • Fertilitetsproblem 

Symtomen kan skilja sig mellan barn och vuxna. Hos barn kan man se symtom som dålig tillväxt, irritabilitet och förändringar i matsmältningen. Vuxna kan uppleva mer diffusa symtom som ledvärk, depression eller problem att bli med barn. 

Det är viktigt att uppmärksamma tecken på glutenintolerans och att söka medicinsk rådgivning om man misstänker att man själv eller ett barn är glutenintolerant. Att identifiera och behandla celiaki i tid kan förbättra livskvaliteten avsevärt och förhindra långsiktiga hälsoproblem. 

Vanlig pasta innehåller gluten.

Orsaker & uppkomst - Vad händer i kroppen? 

Reaktionen som uppstår vid glutenintolerans är en komplex process där kroppens immunförsvar felaktigt identifierar gluten som en fara. 

När personer med celiaki äter gluten, aktiveras immuncellerna i kroppen och utsöndrar antikroppar som angriper tarmväggen. Detta resulterar i en inflammation i tunntarmens slemhinna som skadar villi - de små fingerliknande utskotten i tarmluddet som är ansvariga för att absorbera näringsämnen från maten. 

När tarmluddet skadas minskar kroppens förmåga att ta upp viktiga näringsämnen, vilket kan leda till hälsoproblem såsom undernäring, viktminskning och trötthet. Det kan också orsaka andra symtom som magont, diarré och uppblåsthet. 

Glutenintolerans som vuxen 

Många tror att glutenintolerans endast drabbar barn, men det kan bryta ut även senare i livet. Det är vanligast att barn insjuknar, men det händer också att sjukdomen utvecklas i vuxen ålder. 

Det är inte helt klarlagt varför en del får celiaki, men forskarna tror att celiaki till viss del är ärftlig. Risken att drabbas av celiaki är omkring 15 procent om någon annan nära släkting har sjukdomen. Sjukdomen är också något vanligare bland personer som har andra autoimmuna sjukdomar, som till exempel diabetes typ 1. 

Vuxna som utvecklar celiaki får sällan de klassiska symtomen såsom diarré, kräkningar och buksmärtor, som är vanliga hos barn. Vuxna med obehandlad glutenintolerans söker i stället ofta vård för mer diffusa symtom, som kronisk trötthet och nedstämdhet. 

Diagnos 

Om du misstänker att du eller ditt barn lider av celiaki, är det viktigt att söka vård för korrekt diagnos och behandling. För att diagnostisera celiaki används olika tester. Med blodprov mäter man nivåerna av specifika antikroppar, och genom en endoskopi tar man en liten bit av tunntarmen för analys. 

Innan undersökningarna är det viktigt att fortsätta äta glutenhaltig mat för att få tillförlitliga testresultat. Diskutera med din läkare om specifika förberedelser som kan behövas. Att vara välinformerad och förberedd kan göra processen smidigare och mindre stressande. 

Behandling & lindring 

Att leva med glutenintolerans kräver betydande kost- och livsstilsförändringar för att hantera symtomen och förbättra livskvaliteten. En glutenfri kost är den mest avgörande åtgärden för att lindra besvären. Detta innebär att man utesluter all mat som innehåller gluten, som finns i vete, korn och råg. Glutenintolerans går inte över, så du behöver äta strikt glutenfri kost hela livet. 

När man fått diagnosen celiaki brukar man få träffa en dietist. Dietisten lär en vilken mat som ska undvikas och hur man ska äta för att få i sig den näring kroppen behöver. Det är viktigt att vara medveten om potentiella källor till gluten i både mat och produkter i vardagen. Läs innehållsförteckningar noggrant och fråga om tillagningsmetoder på restauranger för att undvika att oavsiktligt få i dig gluten. 

Det finns också stödgrupper för personer som lever med celiaki där du kan få råd och stöd i livsstilsförändringarna. I dessa grupper kan du få värdefulla tips om glutenfria produkter och recept som gör livet med celiaki mer hanterbart.