Vårda fertiliteten
Att fertiliteten sjunker med stigande ålder är ingen nyhet. Men det finns sätt att ha koll på den egna fruktbarheten och själv påverka möjligheterna att bli gravid när det är dags.
Svenska kvinnor föder flest barn i Europa, tillsammans med fransyskor och irländskor. Men allt fler, framförallt i storstäderna, väljer att skaffa barn senare i livet. Många vill ha en stabil tillvaro när de blir gravida, vilket är helt naturligt men inte förenligt med fruktbarheten, som är som störst vid 21-23 års ålder. Efter 25 sjunker fertiliteten successivt och vid 35 avtar den rejält.
– Det har blivit normalt att skaffa barn i 35-årsåldern, men enligt naturen är det inte det minsta normalt. Många förtränger det faktum att det är svårare att bli gravid med stigande ålder och tänker att "det händer inte mig". Tiderna har förändrats, inte våra kroppar, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.
Innehåll:
- Sjukdomar som försvårar
- Negativ stress
- Vad kan man göra för att öka sin fertilitet?
- Vill du bli gravid?
- Produkter för gravid
Sjukdomar som försvårar
Framförallt är det äggkvalitén som försämras när kvinnor blir äldre, vilket inte bara minskar fertiliteten utan också ökar risken för missfall. Dessutom är det vanligare med olika sjukdomar eller komplikationer som försvårar en graviditet, till exempel muskelknutor i livmodern eller nedsatt passage i äggledarna. Det finns även andra sjukdomar som inte har med åldern att göra men som kan minska chanserna att bli gravid utan hjälp, exempelvis endometrios och polycystiskt ovarialsyndrom. Men oavsett ålder är längden på fertiliteten och våra möjligheter att bli gravida helt individuella
– Det bästa sättet är att titta på sin mamma eftersom ärftlighet är en viktig faktor när det kommer till hur länge du kan bli med barn. Om hon kom in i klimakteriet tidigt är risken stor att även döttrarna gör det, berättar Helena Kopp Kallner.
Ett blodprov kan avslöja om en kvinna kommit i klimakteriet. Då mäts follikelstimulerande hormon, FSH, som påverkar tillväxten av äggblåsan. Höga FSH-värden indikerar att kroppen måste jobba extra hårt för att producera äggen, vilket kan bero på klimakteriet. Ett annat sätt att mäta fertiliteten görs genom att undersöka mängden av antimylleriskt hormon, AMH, i blodet. Det visar hur många potentiella ägg det finns som kan utvecklas till en graviditet. Äggen kan också räknas med hjälp av ultraljud.
– Det här är inga rutinkontroller utan görs främst i samband med fertilitetsutredningar, berättar professor Kristina Gemzell Danielsson, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Dessa undersökningar och assisterad befruktning kan bli aktuellt om ett par försökt att bli med barn under ett års tid med samlag två till tre gånger i veckan. För att få hjälp är det bäst att vända sig till sin mödravårdscentral.
Negativ stress
Normalt sett blir de flesta (cirka 85 procent) gravida inom ett år. Trots det vill många ta reda på när de är som mest fertila och försäljningen av så kallade ägglossningstester ökar. Dessa mäter mängden av vissa hormon, som ökar i samband med ägglossningen, i urinen. En kvinna med regelbunden mens ägglossar 12-13 dagar före nästa mens och är alltså som mest fertil just då.
– Att ha järnkoll på sin ägglossning kan skapa en negativ stress som i sin tur påverkar fertiliteten. Det är bättre att lita på sin kropp till att börja med och använda ägglossningstester i ett senare skede om man inte lyckas bli gravid, säger Kristina Gemzell Danielsson.
Ett bra sätt att ta hand om sin fertilitet är att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar. Klamydia, till exempel kan leda till ärrbildning i äggledaren och minska chanserna till graviditet. Oönskade graviditeter kan också påverka eftersom varje graviditet innebär en risk för utomkvedshavandeskap som i värsta fall kan förstöra äggledaren.
– Om du vill bli gravid ska du leva sunt och må så bra som möjligt i både kropp och själ. Och glöm inte att ha mycket sex, minst varannan eller var tredje dag, tipsar Helena Kopp Kallner.
Vad kan man göra för att öka sin fertilitet?
- Håll normalvikt. Övervikt kan ge hormonförändringar i kroppen som i sin tur leder till försämrad spermieproduktion.
- Rökning, cannabis, opiater, kokain, anabola steroider och alkoholmissbruk kan skada mannens fruktsamhet.
- Värme påverkar spermieproduktionen negativt. Hoppa därför över varma bad och trånga byxor.
Annat som kan påverka mäns fertilitet negativt
- Åderbrock i pungen.
- Läkemedel (vissa mediciner mot reumatism, tarmsjukdomar och epilepsi).
- Ärr som blockerar sädesledarna (efter till exempel klamydia).
- Antikroppar mot mannens egna spermier (behandlas med kortison).
Källa: "Vänta på barn. Fertilitetshandboken" (Bonnier Fakta)
Vill du bli gravid?
Ha mycket sex, håll normalvikt, undvik NSAID-preparat (t.ex. Ipren, Ibumetin, Diklofenak, Naproxen och Voltaren). Du bör också minska ditt alkoholintag och undvika rökning och droger. Håll (lagom) koll på din ägglossning och ät folsyra för att förebygga fosterskador hos barnet.
Text: Pia Hellsing