Från ingen reklam till guldägg
Att marknadsföra Apoteksbolaget och dess produkter med traditionell reklam var inte att tänka på – till en början. Men när en eventuell avreglering av apoteksmarknaden aktualiserades, ändrades inställningen. Apoteket började annonsera och göra tv-reklam. Bra reklam dessutom, som belönats med flera priser.
I personaltidningen Apostrofen gick det 1983 att läsa en artikel med rubriken ”Hjälper det med en annons?”. I Uppsalaregionen pågick då en försöksverksamhet med annonsering i samband med höstens hudrengöringsaktivitet. Enligt samma artikel såg marknadsavdelningen med spänning fram emot resultatet av annonseringen.
Intresset för annonsering tog emellertid inte fart förrän i mitten på 1990-talet. Det fördes då diskussioner på regeringsnivå om att eventuellt avskaffa monopolet på receptfria läkemedel och utsätta Apoteket för konkurrens.
Apoteket hade samarbetat med reklambyråer nästan ända sedan starten: Anderson & Lembke, Ted Bates och Håwi var några av dem. År 1995 inledde Apoteket ett sju år långt samarbete med byrån Stenström & Co, som resulterade i flera nomineringar till reklambranschens pris Guldägget. Kampanjer som uppmärksammades var tv-reklam för demensåret och rådgivningskampanjer i dagspress för bland annat munvård.
Något pris blev det emellertid inte för dessa kampanjer, det dröjde till 2004–2005. Då hade Apoteket bytt reklambyrå till TBWA, som då ansågs vara en av landets mest kreativa byråer. Apoteket satsade nu stort på masskommunikation i tv, tidningar och radio samt olika pr-insatser.
En av de mest uppmärksammade aktiviteterna var världsrekordförsöket i kyssning 2005. Genom försöket ville Apoteket få uppmärksamhet för sin tandvårdskampanj. Genomslaget blev stort. Kyssförsöket omskrevs i över 100 tidningsartiklar, inte bara i Sverige. Dessutom ökade försäljningen med över 62 procent.
Lindringslinjen var en annan aktivitet samma år, som även den fick stor uppmärksamhet. Inte minst lokalt. Det rörde sig om en turnébuss som besökte stora arbetsplatser, torg och köpcentra över hela landet. I bussen arbetade fyra farmaceuter och en sjukgymnast. Där fanns också två massagefåtöljer som besökarna fick prova på. Aktiviteten ingick i en värkkampanj, där Apoteket ville informera och ge råd om receptfria värkmediciner och hjälpmedel.
Ytterligare ett udda grepp var ett dataspel riktat till barn. Det gröna glada viruset ”Snorbobban” och den förkylda och febriga ”Kråkan” skulle få Apotekets yngsta kunder att vilja veta mer om förkylning. Alla kampanjerna syftade till att profilera Apoteket som den första länken i vårdkedjan, enligt visionen ”Vi gör Sverige friskare”.
Prisad reklam
Flera av kampanjerna har belönats av reklambranschen. Apoteket och TBWA kunde 2006 kamma hem två guldägg. Ett guldägg i kategorin radioreklam för Lindringslinjen och ett i kategorin utomhusreklam för sin sluta röka-kampanj ”Bli kvitt beroendet!”.
Apoteket inledde året därpå ett nytt reklambyråsamarbete, med Forsman & Bodenfors, sedan vissa nyckelpersoner lämnat TBWA för denna byrå. Även detta samarbete har resulterat i flera priser. År 2011 belönades en magkampanj med Sveriges Annonsörers pris 100-wattaren. Samma år fick reklamfilmen från kampanjen flera priser ute i Europa.
Det senaste guldägget fick Apoteket 2013 för annonsen Sportskador i tävlingskategorin tidningsannonsering. Ett silverägg blev det 2015 för kampanjen ”Kvalitetskontroll”.
Bild 1: Omslag broschyr Demens 1994 Apoteket i samarbete med vården.
Bild 2: Dataspel lär barn om förkylning. Kampanj Snorbobban och Kråkan webbaserat dataspel på www.apoteket.se som ska lära barn om förkylning. Apostrofen 9/2005.