Egenvårdsråd i samband med bröstcancer
Innan, under och efter en bröstcancerbehandling uppstår många frågor och även symtom som kan påverka din kropp och knopp på olika sätt. Här hittar du några av våra specialistfarmaceuters tips och råd kring egenvård och vilka produkter som kan hjälpa vid allt från hårbesvär till muntorrhet.
Smärta, förstoppning och diarré
Vid cancersmärta är det viktigt med en optimal smärtbehandling, det innebär att man rekommenderas medicinera i regelbunden takt för att förebygga och hålla smärtan i schack så att man inte behöver höja doserna. Det är därför viktigt att du tar dina läkemedel enligt din läkares ordination och inte hoppar över doserna.
Vid svårare cancersmärta används bl a opioider som kan orsaka förstoppning. Förutom att dricka mycket vätska och motionera, rekommenderar vi även färsk och torkad frukt, grönsaker, nötter, bönor, katrinplommonjuice och katrinplommon i förebyggande syfte. Om åtgärderna inte ger tillräcklig effekt rekommenderar vi att du tar kontakt med din behandlande läkare för hjälp.
Diarré är en vanlig biverkan under behandling. Vid diarré förlorar kroppen mycket vätska och salter och av den anledningen är det viktigt att du får i dig mer vätska. Vätskeersättning är ett bra komplement till dig eftersom det även innehåller viktiga salter.
Vid svåra diarrébesvär råder vi dig att ta kontakt med vården.

Hårpåverkan
Många märker att hårkvaliteten kan ha försämrats under cytostatikabehandling. En del får även problem med håravfall. Det vi rekommenderar är att använda sig av milda, reparerande hårprodukter för känslig hårbotten och en mjuk hårborste. Hårbottengel kan lindra besvär i form av irritation i hårbotten.
Att tappa håret är en tuff biverkan som påverkar välmåendet. I samband med cancerbehandlingen erbjuder en del regioner användningen av kylmössa för att minska risken för håravfall. Forskning och erfarenheter från Akademiska sjukhuset visar att runt 60% som använt sig av kylmössa slipper peruk och behåller håret med en rimlig kvalitet.
Men för de som får permanent håravfall har de rätt att få bidrag till huvudbonader, peruk samt kosmetisk tatuering av ögonbryn och eyeliner årligen. I vissa regioner erbjuds även ersättning för lösögonfransar och lösögonbryn. Blir du inte erbjuden kylmössa i din region kan du kräva remiss för vård på ett annat sjukhus.
Illamående, näringsbrist och trötthet
Illamående kan orsaka aptitlöshet vilket kan leda till viktnedgång och näringsbrist. Vi rekommenderar att ha kräkpåsar nära till hands. Näringsdrycker är ett bra komplement för dig som har svårt att få i dig tillräckligt mycket näring. Näringsdrycker kan du få förskrivet på recept av din läkare, dietist eller sjuksköterska med förskrivningsrätt av nutrition, men kan även köpas receptfritt på apotek.
Vid illamående kan det tvärtom kännas skönt för vissa personer att småäta för att motverka illamåendet, men då är det viktigt att försöka välja nyttiga alternativ) exempel frukt och nötter, och välja bort sötsaker och snacks så du inte går upp i vikt under behandlingen då det finns ett samband mellan ofrivillig viktuppgång och ökad risk för återfall vid bröstcancer.
Trötthet och minskad fysisk aktivitet som man får av sin behandling är också bidragande faktorer till att man går upp i vikt. För att inte minska i muskelmassa är det viktigt att du försöker hålla igång i den mån du orkar. Träning hjälper dessutom till att mota bort den mentala och fysiska tröttheten, även om det bara är små stunder som du orkar röra på dig.
Klimakteriella biverkningar
Eftersom hormonell (endokrin) cancerbehandling hämmar östrogen kan du uppleva samma biverkningar som man brukar se under klimakteriet, dvs värmevallningar, svettningar, humörsvängningar, ledstelhet, torra slemhinnor i underlivet och minskad sexlust.
Torra slemhinnor i underlivet kan lindras med intimolja, glidmedel, vaginalgel.
Vissa receptfria intimprodukter innehåller östrogen. Det går bra att använda för vissa typer av cancerbehandlingar, men receptfria preparat innehållande östrogen får endast användas efter ordination av din behandlande läkare.
Sköra slemhinnor och skör hud
Näsblod, blödningar i tandkött, muntorrhet och ökad kariesrisk pga muntorrhet och småätande, är vanliga besvär i slemhinnorna efter cytostatikabehandling. Det beror på att slemhinnorna inte hinner nybildas tillräckligt snabbt. Eftersom muntorrhet och småätande kan öka risken för dålig tandhälsa är det viktigt att du tänker extra mycket på tandhygienen så att du inte utvecklar karies.
Eftersom de olika behandlingarna påverkar hud och slemhinnor så pass mycket är det väldigt viktigt att se till så att huden hålls hel och ren och att du förhindrar sprickor och sår.
Använd milda, gärna oparfymerade produkter vid dusch och handtvätt som inte torkar ut huden och återfukta med exempelvis mjukgörande kräm. Använd produkterna regelbundet så att huden hålls återfuktad. Smörj torra läppar med vaselin eller cerat.
Vid problem med torra ögon kan återfuktande ögondroppar lindra. Använd kläder som känns mjuka, bekväma och som inte skaver särskilt efter operation/strålning.

Sänkta blodvärden och ökad infektionskänslighet
Cytostatikabehandling kan sänka blodvärdena och orsaka anemi, blödningar, sämre immunförsvar och öka infektionskänsligheten.
Läkarkontakt rekommenderas om du går på cytostatikabehandling och får feber eftersom infektioner vid brist på neutrofila granulocyter kan ha ett våldsamt förlopp.
Vid feber, se till att dricka extra vätska; 250ml extra för varje grads temperaturökning. Febernedsättande läkemedel som paracetamol går bra att använda. Du kan alltid rådfråga vår personal vid val av febernedsättande.
Rök- och alkoholstopp inför, under och efter operation
Inför en operation är det viktigt som rökare att avstå från rökning minst sex veckor innan och fyra veckor efter, likaså att alkohol ska avstås minst fyra veckor innan och fyra veckor efter operation för att resultatet ska bli så bra som möjligt.
- Rökare drabbas generellt oftare av komplikationer som försämrad sårläkning efter operation pga sämre syresättning i kroppen.
- Alkohol ökar risken för blödningar under operation, infektioner, akuta hjärthändelser och försämrad läkning av operationssåret och är därför viktig att undvika.
Andra fördelar med rök- och alkoholstopp
Nikotin kan sätta fart på olika förlopp som kan bidra till tumörtillväxt och försämra din sjukdom och även påverka effekterna av cellgifts- och strålbehandling. Fördelar med ett rökstopp är att det kan minska riskerna för återfall, biverkningar och komplikationer.
Det minskar risken för sekundära tumörer, ökar chansen för överlevnad, minskar risken för hjärtsjukdomar, KOL, stroke och andra tumörformer senare i livet. Även i det palliativa skedet är det gynnsamt med rökstopp pga bättre lungkapacitet, smak och aptit som i sig leder till bättre livskvalitet. Vården erbjuder ofta hjälp och stöd för att sluta röka.
Risken för att återinsjukna i cancer blir också högre med alkohol. Flera cancerläkemedel bryts ner i levern – intag av alkohol kan därför försämra läkemedlets effekt eller öka risken för biverkningar.

Lymfödem
Efter operation är det vanligt att få lymfödem, särskilt när flera lymfkörtlar i armhålan har tagits bort och även efter strålbehandling.
Läkarkontakt rekommenderas om armen värker eller blir svullen och vid tecken på hudinfektion.
Eftersom lymfödemet sträcker ut huden finns det risk för sprickor som kan orsaka hudinfektion. Hudvård är därför en viktig del av behandlingen. För att hålla huden elastisk bör du smörja huden med en kräm som har lågt PH (exempelvis Propysal, Propyderm, Propyless och Decubal).
Man använder sig utav kompressionsbehandling för att minska svullnaden och förhindrar att ödemet blir större. Vården kommer informera dig hur du ska göra för att kompressionsbehandla ödemet. Den drabbade armen ska skyddas från småsår och skador, men också mot alltför kraftig värme och sol eftersom det kan förvärra lymfödemet.
Vid lymfödem rekommenderas även fysisk aktivitet eftersom det förbättrar din lymfcirkulation.