Så bidrar farmaceuter till hållbar utveckling

Den 25 september är det världsfarmaceutdagen. Det vill vi på Apoteket fira genom att lyfta fram farmaceuternas stora betydelse för hållbar utveckling. Kanske något att tänka på nästa gång du besöker ditt apotek?

Mål 3 – God hälsa och välbefinnande

Läkemedel tar vi för att bekämpa sjukdomar och i förebyggande syfte. Men förbluffande många tar inte de läkemedel de fått utskrivna på det sätt som ger bäst effekt.

Här kommer farmaceuternas kunskap väl till pass. De kan hjälpa dig att få bästa effekten av din läkemedelsbehandling och samtidigt undvika eller lindra vanliga biverkningar.

Mål 12 – Hållbar produktion och konsumtion

För läkemedelstillverkare finns inga krav att redovisa var och hur deras produkter är tillverkade. Ett första steg att ändra på detta är att lyfta fram de läkemedelstillverkare som är mest transparenta i sitt hållbarhetsarbete.

Receptfria läkemedel från dessa tillverkare är därför numera märkta med symbolen Välvald. Detta viktiga arbete driver farmaceuter tillsammans med andra i Sveriges Apoteksförening.

Mål 16 – Hav och marina resurser

Ingen vill se läkemedelsrester i våra vattendrag, varken här eller i tillverkningsländerna. Genom att lämna tillbaka läkemedel som blivit över till apoteket ser vi till att de hanteras på rätt sätt.

Och genom att följa rekommendationerna från farmaceuten när du hämtar ut medicinen, kan du minska miljöpåverkan ännu mer. Smärtlindrande salvor och geler kan till exempel behöva torkas av med en våtservett innan du duschar.

De mål som anges nedan är tre av 17 som tagits fram av United Nations Development Programme (UNDP) och omfattas av projekt Agenda 2030.  

Allt detta vet din farmaceut. Och lite till. Grattis alla fantastiska farmaceuter på Världsfarmaceutdagen!