Läkemedel hör inte hemma i naturen därför är det viktigt att lämna in dem hos oss. Både naturen och vi tackar dig. Ta del av vår sorteringsguide med några saker att tänka på. Välkommen till Apoteket med dina överblivna läkemedel, så tar vi hand om dem.
Gör så här
1. Börja med en genomskinlig påse
Personalen behöver se vad som är i påsen därför måste den vara genomskinlig. Det går bra att ta en påse du har hemma eller hämta en på något av våra apotek. Apotekets påse för överblivna läkemedel kostar inget.
2. Detta kan du lägga i påsen
Vi på Apoteket tar emot:
Alla sorters läkemedel, både receptbelagda och receptfria.
Förpackningar med rester av flytande läkemedel, t ex antibiotika, febernedsättande och hostmedicin.
Använda och oanvända nikotin- och hormonplåster, då rester alltid finns kvar i dessa.
Inhalatorer. Just nu pågår ett återvinningsprojekt på utvalda apotek. Läs mer om hur vi återvinner inhalatorhylsor.
Sprutor och kanyler – tas emot på de flesta apotek. Observera att hanteringen kan se annorlunda ut i vissa kommuner.
3. Kom ihåg att sortera
Sortera bort förpackningar av papp, plast, glas och metall men du behöver inte trycka ut tabletterna från tablettkartorna.
Tomma tablettkartor kan bestå av plast eller metall eller både och. Om tablettkartorna består av både metall och plast ska de oftast sorteras som plastförpackning. Läs mer om förpackningar av blandat material hos sopor.nu.
4. Lämna in överblivna läkemedel i butik
Du behöver inte ta kölapp när du lämnar in läkemedel i Apotekets butiker. Det går bra att bara lämna din genomskinliga påse till någon i personalen. Vi ser till att läkemedlen tas om hand på ett miljösäkert sätt.
5. Detta tar vi inte emot
Läkemedelsavfall ska förstås lämnas in på apotek. Men hur är det med nagellack, bomullspinnar, myggmedel och annat avfall som kan uppstå i badrumsskåpet?
Vitaminer – sorteras som brännbart.
Tomma plastförpackningar för hudkräm, schampo, solskydd, deodorant och liknande – sorteras som plastförpackning. Skruva bort locket så underlättar du återvinningen.
Förpackningar med innehåll t ex schampoflaska med schampo i eller deodorant som inte är tom – sorteras ofta som brännbart, beroende på innehåll. Fråga din lokala återvinningscentral vad som gäller i din kommun.
Myggmedel – sorteras som farligt avfall på återvinningscentral.
Nagellack och aceton – sorteras som farligt avfall på återvinningscentral.
Rakhyvlar – sorteras som brännbart. Tänk på att packa in rakbladet så att det inte skadar någon.
Teststickor – slängs i vanligt hushållsavfall.
Tops och bomullsrondeller – sorteras som brännbart.
Elektriska produkter – sorteras som elavfall. Om du köper en ny motsvarande produkt kan du lämna in din uttjänta elektriska produkt till apotek. Med andra ord kan du passa på att lämna tillbaka en gammal digital febertermometer till oss samtidigt som du köper en ny.
Kvicksilverfebertermometer – sorteras som farligt avfall.
Överbliven dialysvätska – kan hällas ut i avloppet eftersom den innehåller endast ofarliga salter och glukos. Fråga din läkare hur du ska göra med dialystillbehör.
Begagnade stomiprodukter – slängs i hushållsavfall. Överblivna bör i första hand återlämnas till den stomiterapeut eller distriktsköterska som förskrivit produkten.