På Apoteket har vi länge ställt krav på att våra leverantörer ska säkra att inga förbjudna ämnen ingår i produkterna i egenvårdssortimentet. Våra krav ligger i linje med EU:s kemikalieförordning REACH som ska skydda människor från exponering för skadliga kemikalier.
– Däremot kräver inte lagen att företag ska göra kemiska analyser av varorna. Apoteket har ändå valt att utvidga kvalitetskontrollen för våra egna märkesvaror med stickprovskontroller. Vi har skickat utvalda produkter på kemisk analys hos det välrenommerade testlabbet Eurofins, säger Pierre Nord, kvalitetsansvarig för Sortiment Egenvård (på bild nedan).

Särskilt viktigt att kontrollera baby- och barnprodukter
Apotekets labbtestade produkter är fria från förbjudna ämnen. Stickprovskontrollerna fokuserar initialt på baby- och barnprodukter eftersom risken för exponering är störst för våra allra minsta kunder.
Analysen inkluderade ett stort antal ämnen i de ämnesgrupper som ingår i EU:s förbudslista; ftalater, klorparaffiner, azofärgämnen samt nonyl/oktylfenol samt nonyl/ oktylfenoletoxilater.
– Resultatet visar att ingen av produkterna innehåller något förbjudet eller annat begränsat ämne som ingår i testerna, berättar Pierre.
– Det känns bra att vi har testat produkterna så att våra kunder kan känna sig trygga med att använda dem, säger Nette Sewring, chef för Apotekets egna märkesvaror inom Sortiment & Logistik.
Förbjudna ämnen upptäckta på svenska marknaden
Det är inte ovanligt att Kemikalieinspektionen hittar förbjudna ämnen i produkter vid tillsyn. Vid två tillfällen, 2016 och 2024, upptäcktes förbjudna ämnen i artiklar av plast- och tygmaterial som är vanligt förekommande i accessoarer. Myndigheten konstaterade att endast tio procent av de inspekterade företagen uppger att de ställer skriftliga krav på sina leverantörer gällande innehållet av kemikalier i varor. Många företag saknar dessutom rutiner för att säkerställa att kemikalielagstiftningen uppfylls.
– Därför är våra stickprovskontroller en extra garant för att Apotekets produkter uppfyller lagkraven och är säkra att använda. Vi hoppas att fler företag följer vårt goda exempel, avslutar Pierre.
Visste du det om förbjudna ämnen?
Inom EU är flera ämnen förbjudna inom dessa ämnesgrupper:
- Ftalater är kemiska ämnen som används som mjukgörare i plast. De har flera negativa hälsoeffekter och kan störa hormonbalansen. Det kan leda till reproduktionsproblem, minskad fertilitet och påverkan på könsorganens utveckling. Ftalater kan också skada njurar och lever och vissa av dem är cancerframkallande.
- Klorparaffiner används som tillsatsmedel för att förbättra olika materials egenskaper. Särskilt kortkedjiga klorparaffiner (SCCP:s)* har flera negativa hälsoeffekter och är klassade som möjligen cancerframkallande. De kan påverka hormonbalansen och störa endokrina systemet och är dessutom långlivade och svårnedbrytbara i miljön.
- Azofärgämnen är syntetiska färgämnen som ofta används i textilier, livsmedel och kosmetika. De är populära på grund av sina starka och hållbara färger, men vissa av dem har negativa hälso- och miljöeffekter. Vissa azofärgämnen kan brytas ned till cancerframkallande aromatiska aminer. Azofärgämnen kan också orsaka allergiska reaktioner såsom hudutslag och astma hos vissa individer.
- Nonyl/oktylfenol och nonyl/oktylfenoletoxilater används i olika tvättprocesser under tillverkningen. Ämnena förekommer främst i importerade textilier från länder utanför EU. De är hormonstörande och misstänks kunna påverka fertiliteten samt skada det ofödda barnet. Ämnena är också mycket giftiga för vattenlevande organismer och kan bioackumuleras i näringskedjan, vilket indirekt kan påverka människors hälsa.