Minskad användning av olämpliga läkemedel – ett viktigt Hållbarhetsmål för Apoteket
Vilken är den viktigaste hållbarhetsfrågan när man blir äldre? Bland FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030, finns det viktiga mål 3: God hälsa och välbefinnande. På hemsidan för hållbarhetsmålen står:
Den globala trenden är att människor lever allt längre liv men i många fall saknas stödsystem för äldre personer.
Apoteket driver sedan 2009 just ett sådant stödsystem, samarbetsprojektet Koll på läkemedel, tillsammans med Pensionärernas Riksorganisation (PRO), SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna. Syftet är en bättre läkemedelsbehandling till äldre.
Det är framför allt två områden det gäller att ha lite extra koll på, multimedicinering och olämpliga läkemedel för äldre.
För Apoteket är det här en av våra viktigaste hållbarhetsfrågor, att sträva efter en så god hälsa som möjligt för våra kunder. För många handlar det om att få så stor nytta som möjligt av sina läkemedel. Oavsett ålder.
Multimedicinering
Det är naturligt att användningen av läkemedel ökar när vi blir äldre. Det handlar både om förebyggande mediciner, t ex mot högt blodtryck och höga blodfetter, och behandling av sjukdomar. Vi definierar multimedicinering som andelen av befolkningen över 80 år som under ett kalenderår från apotek hämtat ut tio eller fler olika läkemedel på recept.
När vi tar många läkemedel behöver läkaren ta hänsyn till hur de samverkar i kroppen. Det kan vara så att en patient, med många läkemedel, behöver just det stora antal preparat som ordinerats. Men i många fall kan det också handla om övermedicinering eller att behandlingen med ett visst läkemedel fortgår långt efter att den borde avslutats. Det ger biverkningar, interaktioner (läkemedel vars effekter krockar med varandra) och i många fall onödiga sjukvårdsbesök.
Olämpliga läkemedel
Här tar vi fram statistik på andelen av befolkningen över 80 år som förskrivits läkemedel som enligt Socialstyrelsen anses olämpliga för äldre. Observera att bedömningen av vad som är lämpligt eller olämpligt för varje enskild patient görs av den förskrivande läkaren. Att ett läkemedel finns på listan över olämpliga läkemedel för äldre, ”Okloka listan”, är inte detsamma som att de inte bör användas. Den kompletta listan finns här: Olämpliga läkemedel - läkemedel som är olämpliga för äldre (kollpalakemedel.se)
När det gäller olämpliga läkemedel för äldre har påverkan från Koll på läkemedel och andra haft effekt. Vi kan konstatera att användningen mer än halverats från 2010 (26,2 procent) till 2022 (10,3 procent). Det är stora skillnader mellan olika kommuner hur förskrivningen av dessa läkemedel ser ut. Ett gott råd är att höra med sin läkare om man hittar något av sina läkemedel på ”Okloka listan”.
Webseminarium
Koll på Läkemedel arrangerar ett webseminarium som tar upp senaste statistiken om äldres användning av olämpliga läkemedel och frågan om varför det alltför sällan sätts ut läkemedel som inte behövs längre. Istället adderas bara nya med de risker det medför om man inte följer upp behandling och vid behov avslutar behandlingen. Total uppskattar man att felaktig läkemedelsanvändning kosta 10-20 miljarder kronor per år, och en stor del av dessa kostnader uppstår i äldres läkemedelsanvändning.