Innovativ och säker lösning
Apotekets nya kanylbehållare är tillverkad av biokomposit, det vill säga restavfall från svenskt skogsbruk och återvunnen plastråvara. Sågspån och returplast helt enkelt. Materialet har samma höga kvalitet som ny fossilbaserad plast men har ett betydligt lägre klimatavtryck. Produktionen sker helt och hållet i Sverige med svenska råvaror.
– Vi på Apoteket är stolta över att kunna erbjuda en klimatsmart lösning till våra diabeteskunder och andra som behöver förvara sina överblivna sprutor och kanyler på ett säkert sätt. Produktutveckling med hänsyn till klimatet ser vi som en viktig del i vår hållbarhetsambition och våra insatser för att minska vår klimatpåverkan, säger Kristoffer Ekelund, ansvarig för strategi och utveckling Apoteket.
Klimatsmart och gratis för Apotekets kunder
Den nya kanylbehållaren* delas ut gratis till Apotekets kunder som behöver injicera sina läkemedel, till exempel diabetiker. För många diabetiker innebär vardagen att blodsockret behöver balanseras inte bara med hjälp av sunda kost- och träningsvanor, utan även med hjälp av insulininjektioner.
Använda sprutor och kanyler ska hanteras varsamt eftersom de utgör en risk för stickskador. När diabetiker hämtar ut insulin från våra apotek får de också en gratis kanylbehållare där de använda sprutorna och kanylerna ska läggas. Därefter ska behållaren förslutas och lämnas in till närmaste apotek. Vi ser till att de tas om hand på ett säkert sätt.
- Lokala variationer kan förekomma då kommunernas egna kanylbehållare delas ut i vissa delar av landet.
Om kanylbehållaren WoodSafe®
WoodSafe® är innovativa riskavfallskärl baserade på restavfall (sågspån) från svenska skogar och returplast som halverar klimatpåverkan. Materialet är utformat för att kunna ersätta flera andra material eftersom det är tåligt, formbart och flexibelt.
Riskavfallskärl i olika storlekar används idag på apotek, och står också för stor del av plastförbrukningen inom vården. Efter undersökningshandskar och engångsförkläden är riskavfallsbehållare vårdens största produkt i antal ton per år som går till förbränning.
Genom att ersätta dagens riskavfallskärl med biokompositmaterial halveras klimatavtrycket, enligt leverantörens livscykelanalys.