En person som springer ute i skogen.

Klimat och hälsa

Utsläppen ökar och världen blir varmare. De senaste åtta åren har varit de varmaste som hittills har uppmätts, konstaterade FN i en rapport som släpptes i samband med det stora klimatmötet COP27 i Egypten 2022.

Konsekvenser av de pågående klimatförändringarna är mest akut i varmare länder med torka, översvämningar och extremväder som följd. Men faktum är att uppvärmningen går mycket snabbare närmare polerna och i Sverige har vi många anledningar att förbereda våra samhällen på mer kraftfull nederbörd, högre havsnivåer och dricksvattenbrist.

Det finns också aspekter som inte diskuteras lika ofta, men som har stor inverkan på vår hälsa. Här är några exempel:

Värmeböljor

Våra kroppar reagerar på värme genom svettning, ökad hjärtfrekvens och snabbare andetag. Det medför en större belastning på blodcirkulation och lungor. Därför drabbas äldre personer och de som redan är hjärt-, njur- och lungsjuka hårdast vid värmeböljor. Men även personer med fetma, diabetes och demens tillhör riskgrupperna. I en svensk studie har man sett att risken att dö ökade med 10 procent redan under en värmeböljas andra dag.

Ökad infektionsrisk

I ett varmare klimat trivs småkryp och myggor. Fästingburna sjukdomar som Borrelia och TBE förväntas öka, liksom risken för sjukdomar som sprids via vatten eller livsmedel.

Sjukdomar i lungor, hjärta och kärl

Luftföroreningar är skadliga för både lungor och hjärtkärl-systemet. De vanligaste är kväve- och svaveloxider, marknära ozon liksom sotpartiklar och härstammar från förbränning av bränslen som bensin och diesel. Men även användning av biodiesel ger upphov till hälsofarliga partiklar liksom eldning med ved.

Pollenallergi

Mer koldioxid i atmosfären och höjda temperaturer gör att vi kan förvänta oss längre gräspollensäsonger än idag. Pollenallergi är redan idag den vanligaste allergiformen i Sverige och har ökat de senaste åren. Idag är var fjärde svensk drabbad.

Och sist men inte minst…

Risken för nya pandemier ökar med samma mänskliga beteende som driver på klimatförändringarna. Genom att stärka den biologiska mångfalden och skydda mer natur går det att minska kontakten mellan människor och vilda djur – och därmed hindra att nya sjukdomar sprids.

Du kan läsa mer om hur vi på Apoteket arbetar för att minska klimatutsläppen här: Hälsosam planet