Produkter från Apoliva linnaea.

Med fokus på förpackningar

Apoteket lanserar i februari en ny SPA-serie från Apoliva, nämligen Apoliva Linnaea. I framtagandet av denna serie har fokus varit sköna, lyxiga konsistenser med underbar doft, och samtidigt har ett hållbarhetstänk varit en röd tråd genom hela projektet. Det är något som inte har varit helt lätt! Följ med och läs mer om produktutvecklingsprocessen.

2030 blir det lagkrav att alla plastförpackningar måste vara 100% återvinningsbara och innehålla en viss mängd återvunnen plast. Superbra tycker vi! Men vad betyder det egentligen att en förpackning är återvinningsbar? Och går det att kombinera med produkter som ni kunder vill ha?

För att en plastförpackning ska anses vara helt återvinningsbar så bör alla delar av förpackningen vara av samma plasttyp. Det innebär att burken/tuben samt lock och etikett bör vara av samma plasttyp. Det räcker alltså inte att förpackningens olika delar är av plast eftersom det kommer att kontaminera den återvunna plasten om olika plasttyper blandas. Även mängden tryck bör minimeras på förpackningen.

Burkar och tuber från Apoliva Linnaea. För Apoliva Linnaea har vi valt burkar av 100% återvunnen plast och tuberna är gjorda av 60% återvunnen plast.

Materialval

För Apoliva Linnaea har vi valt burkar av 100% återvunnen plast och tuberna är gjorda av 60% återvunnen plast. Då det inte är helt lätt att få till samma plast i locken som burk/tub. Därför valde vi att göra locken avtagbara eftersom chansen att de sorteras i rätt plastfraktion i återvinningsanläggningarna ökar.

Ett naturligt val när det gäller vissa av förpackningarna hade varit att välja pumpar till exempelvis duscholjan och kroppsoljan. Det valde vi bort eftersom de flesta pumpar består av flera olika material vilket är svårt ur återvinningssynpunkt. Här fick den lite lyxiga känslan faktiskt stå åt sidan för ett bättre val för återvinningsbarheten. Vi valde därför ett snäpplock istället för en pump. Avtagbart såklart.

Designen är viktig

Även designen spelar roll för återvinningsbarheten. Svart plast går oftast inte att återvinna alls och mörka färger försämrar ofta kvaliteten på den återvunna plasten. En optimal förpackning skulle vara ofärgad, eller möjligen vit och med nästan inget tryck alls. För tryck kontaminerar den återvunna plasten En sådan produkt skulle dock i praktiken vara svår att få till, för det finns ju tex krav på information som måste finnas på kosmetiska produkter. Dessutom finns det en risk för att produkten skulle bli så oattraktiv att ingen vill köpa den.

Ett annat alternativ är att välja etiketter, men inte heller det är så lätt. Etiketter funkar exempelvis inte alltid att ha på tuber så där blir valet att ha tryck. Etiketter på burkar och flaskor går bra, men etiketter finns inte alltid i samma material som burken/flaskan. Då behöver man se till att etiketten är avtvättningsbar i sorteringsanläggningen, men även det är svårt eftersom utbudet på detta är lågt. Vi fick helt enkelt leva med en etikett i annat material och vi minskade mängden egenom att ha en framsidesetikett och en baksidesetikett där det var möjligtt, istället för en etikett som går runt hela förpackningen. Detta gav oss också fördelen att det blir fler fria ytor på förpackningen och det blir lättare för maskinerna att läsa av korrekt plasttyp i återvinningsanläggningen.

Producerade i Sverige

Det är alltså inte helt lätt än att göra materialval som gör plastförpackningen helt materialåtervinningsbar. Med Apoliva Linnaea har vi försökt ta fram så återvinningsbara förpackningar som möjligt under de förutsättningar vi har idag, och förpackningarna innehåller en stor del återvunnen plast. Vi har korta transporter av produkterna tack vare att vi valt att producera i Sverige och även en stor del av innehållet i flera av produkterna har korta transporter då vi använt oss av svenskodlad havre och för att vattnet till produkterna kommer från Dalarna. Alla produkterna är veganska och de har självklart gått igenom Apotekets tuffa kvalitetskontroll.