En kvinna håller i en hudvårdsprodukt i badrummet.

Så blir du miljösmart i badrummet

Visst ska vi ha det härligt i badrummet, kunna njuta av duschen och tillåta oss att fixa oss fina. Men vi får inte glömma bort miljön. Här får du tips på enkla saker som alla kan göra, knep som går lätt och snabbt att få in i vardagsrutinen.

Vi blir allt bättre på att återvinna mjölkförpackningar, köpa ekologisk mat och panta flaskor. Men när det kommer till vad vi gör i badrummet är det som att vi stänger dörren om oss och glömmer miljötänket utanför. Johanna Sandahl är ordförande i Naturskyddsföreningen. Hon menar att fokus har varit mycket på mat och på produkter för barn när det handlar om miljöfrågorna.

– Det har gjort att det som vi använder i badrummet har kommit lite i skymundan, både för många hemma men även i vår organisation. Men här finns massor att göra, både smått och stort!

Innehåll måste listas

En ämnesgrupp som den miljömedvetne ändå kan kika lite extra efter är de så kallade cykliska siloxanerna. De är både svårnedbrytbara och bioackumulerande och därför miljöfarliga. Du hittar dem ofta i till exempel håroljor och primers där de kan vara huvudingrediens. Apoteket bestämde redan förra året att ta bort alla produkter som innehåller just den här typen av silikoner.

Enligt lag måste alla hygienprodukter och skönhetsartiklar ha en lista på vad de innehåller på förpackningen. Problemet är att dessa kan vara svåra att tyda för många. Blir du osäker – fråga personalen i butiken.

Spara på resurser och pengar

Det finns som tur är mycket annat du kan göra för att bli mijösmart som varken behöver ta tid eller kosta pengar. Tvärtom kan du själv spara pengar och ändå unna dig att njuta i badrummet. Så kemist han är menar Pär Svahnberg att insatser för att spara på resurserna och göra sig av med avfallet på rätt sätt är viktigare att tänka på enskilda ingredienser.

Att tvätta håret mer sällan är något frisörer ofta tipsar om eftersom de flesta faktiskt både använder för mycket schampo när de tvättar håret och tvättar det alldeles för ofta. Det gör att håret lätt blir torrt och glanslöst. Bra är också att dra ner temperaturen i duschen, det blir huden glad av då varmt vatten torkar ut mer än kallt och gör huden osmidig.

Källsortera rätt

Johanna Sandahl slår ett slag för att välja miljömärkt, något som inte är så lätt när det gäller den här typen av produkter eftersom det inte finns så många. Hon påpekar också vikten av att källsortera och att göra det på rätt sätt:

– Se till att dina förpackningar är tomma innan du källsorterar dem men häll inte ut gammalt schampo, rakskum eller cremer i avloppet. Släng det i soporna eftersom det är svårt för reningsverken att sortera bort. Gör det enkelt för dig, köp ett par extra snygga papperskorgar så att det är lätt och nära till hands när du står där med den tomma förpackningen i din hand. Med en för plast och en för papperskartonger kommer du långt!

Här är fler smarta tips att testa:

Små saker gör stor skillnad, till exempel att ...

  • Inte tvätta håret varje dag, det är varken bra för håret eller för miljön.
  • Stänga av vattenkranen medan du borstar tänderna eller väntar på att ditt balsam ska verka.
  • Använda upp de produkter du har innan du köper nytt.
  • Ta lite mindre av schampo, tvål och cremer, det är vanligt att vi använder för mycket produkt.
  • Byta ut glödlampor till energisnåla LED-lampor.
  • Titta efter vad produkterna innehåller innan du handlar.
  • Skippa bomullen när du tvättar ansiktet. Använd en tunn handduk i bomull eller bambu istället. Den kan du tvätta i maskin och använda flera gånger.

Rekommenderade artiklar