raketer.

Apotekets hållbarhetsredovisning 20 år

2004 var det räkenskapsår som Apotekets allra första hållbarhetsredovisning handlade om. Sedan dess har vi fortsatt att berätta öppet hur vi hanterar klimatpåverkan, läkemedelsavfall, arbetsskador, leverantörskontroll och andra viktiga hållbarhetsfrågor.

Apoteket har en lång och stolt hållbarhetshistoria. Vi var med och bidrog till att Sverige har ett smidigt och säkert system för insamling av läkemedelsavfall, att kvicksilvertermometrar numera är förbjudna och att miljöinformation om läkemedel finns i Fass.

Som grädde på moset publicerade vi vår första hållbarhetsredovisning flera år innan det krävdes av oss. Först 2008 ställdes krav på att alla statliga bolag skulle hållbarhetsredovisa, och så sent som 2016 lagstadgades att alla stora bolag skulle göra detsamma.

Ett urval av Apotekets redovisningar, varav de senaste endast är digitala.

Foto: Ett urval av Apotekets redovisningar, varav de senaste endast är digitala.

Vad är en hållbarhetsredovisning egentligen?

En hållbarhetsredovisning ger en bild av hur det går för ett företag. Informationen om hur väl ett företag presterar kan vara mycket intressant för investerare, potentiella kunder eller leverantörer, eller kanske en person som överväger att söka jobb på företaget.

En årsredovisning berättar hur väl ett företag presterar ekonomiskt genom nyckeltal som nettoomsättning, rörelsemarginal eller eget kapital. En hållbarhetsredovisning däremot säger något om företagets resultat inom andra områden såsom utsläpp till vatten och luft, diskriminering, arbetsskador eller risker kopplade till produkter och tjänster som företaget säljer. Kort sagt, företagets påverkan på människor och miljö, men även den långsiktiga påverkan på företagets och samhällets ekonomi.

Några nedslag i Apotekets redovisningshistoria

Här presenterar vi några nedslag i vår stolta redovisningshistoria varav flera återfinns i våra tidigare hållbarhetsredovisningar:

  • Redan i början av 1980-talet påbörjade Apoteket arbetet med att införa en säker hantering av läkemedelsavfall. Läkemedels miljöpåverkan och insamling av läkemedelsavfall är ett återkommande tema i våra redovisningar.
  • 1992 förbjöds kvicksilvertermometrar i Sverige, en viktig fråga i Apotekets första miljöprogram. Våra prioriterade hållbarhetsfrågor finns med både i Apotekets strategi och i vår hållbarhetsredovisning. ​
  • 2011 infördes miljöinformation om läkemedel i FASS. Klassificeringen arbetades fram av Apoteket, De forskande läkemedelsföretagen (LIF), Läkemedelsverket, Stockholms läns landsting (SLL) och Sveriges kommuner och landsting (SKL). ​
  • 2014 tilldelades Apotekets års- och hållbarhetsredovisning Svenska publishingpriset.​
  • 2014 införde vi också bonuspoäng för kunder som lämnar in överblivna läkemedel. En metod som visat sig effektivt uppmuntra våra kunder att ta sitt ansvar.
  • 2023 utnämndes Apoteket av Sveriges konsumenter till Sveriges mest hållbara varumärke för tredje gången.​