Personer plockar tomat från en odling.

Inga läkemedel och farliga kemikalier i miljön

Vi vill att de produkter vi erbjuder ska ge minsta möjliga avtryck på vår planet. Läkemedel och andra apoteksprodukter behövs för att hjälpa människor till ett liv i hälsa. Samtidigt vet vi att vissa ämnen – till exempel antibiotika, diklofenak och PFAS - påverkar miljön. Här vill vi göra skillnad tillsammans med våra leverantörer och kunder.

Från huvudvärk till reningsverk

I Sverige sprids läkemedel till miljön framför allt när de används. Detta gäller både medicin som sväljs och salvor som används utvärtes. När du tar en huvudvärkstablett tar kroppen upp en del av den aktiva substansen men resterna följer med urinen ut i avloppet.

Nu pågår flera satsningar för att fler reningsverk ska få tillgång till mer avancerad teknik för avskiljning av läkemedelsrester. Många mindre reningsverk saknar fortfarande den teknik som krävs för att hindra att läkemedelsresterna kommer ut i naturen.

Utsläpp vid läkemedelsproduktion

Produktionskedjan för läkemedel är lång och ofta är många företag i flera olika länder inblandade i processen. Många läkemedelssubstanser tillverkas i låglöneländer i Asien med bristfälliga reningsåtgärder. Det får till följd att läkemedelsrester och andra miljöfarliga kemikalier kan spridas direkt från fabrikerna till vattendragen intill. 

Idag saknas krav på att läkemedelsföretag öppet ska visa hur deras produktion går till. Därför vet vi ytterst lite om tillverkningen av de läkemedel som säljs på apotek i Sverige. Det vill vi ändra på. Vi och de andra apoteken i Sverige vill sätta press på läkemedelsföretagen att öka transparensen kring läkemedelstillverkning. Du kan stödja oss i det arbetet genom att välja receptfria läkemedel med Välvald-symbolen.

Vanliga frågor och svar