Gravid

Mycket händer i kropp och själ när du väntar barn. Hormonerna rusar, ämnesomsättningen förändras och luktsinnet skärps. Aptiten på mat och motion pendlar liksom humör och känslor. Vi har samlat produkter och information som kan hjälpa dig att må bättre under hela graviditeten.

Må bra under graviditeten

Att kroppen förändras när du är gravid är självklart. Men gravidhormonerna kan påverka fler funktioner än man kanske föreställer sig. För att må bra under perioden är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och komma överens med det faktum att du inte kan leva på exakt samma sätt som förut.

Alla graviditeter är individuella. Att ge exakta tips på hur du ska leva för att må så bra som möjligt är svårt.
Här finns generella råd – om vanliga besvär och hur du lättast får bukt på dem. Läs på och få tips som kan hjälpa dig igenom denna omvälvande del av livet.

Vanliga besvär för gravida

Den förändrade hormonbalansen samt det faktum att du blir större och tyngre under graviditeten gör att det finns en risk för krämpor här och var. Olika kvinnor är olika drabbade, och vissa klarar sig genom hela graviditeten utan större problem, men vanligtvis har man som gravid något besvär under någon period.

För det första blir du mindre rörlig och får ofta mindre ork när du är gravid. Det vardagliga livet och saker som aldrig annars inte orsakar några problem kan nu vara både jobbiga och påfrestande. Du behöver därför vila oftare än vanligt och tillåta din kropp att återhämta sig.
Dessutom finns andra vanliga besvär. Du kanske du mår illa så fort du kliver ur sängen på morgonen, får halsbränna av bara en kopp kaffe, har svullna ben eller förstoppning.

Träning under graviditet

Det är bra att röra på dig när du är gravid. Regelbunden motion bygger upp dina ben och muskler. Det ger dig också energi och är allmänt bra för hela kroppen. Försök att röra på dig varje dag.

Träning är positivt både för mamman och för barnet. Bra träningsformer är promenader, cykling, gymnastik utan hopp, vattengympa, simning, gravidanpassad pilates och yoga samt jogging om du inte har några bäckenbesvär.

Så länge träningen inte gör ont eller leder till mycket sammandragningar kan du fortsätta att röra på dig. Det är dessutom bra att börja träna tidigt i graviditeten för att bygga upp vissa musklergrupper, exempelvis är ryggen extra utsatt när du är gravid.

Kost under graviditet

Du behöver inte äta mycket mer än vanligt när du är gravid och att ”äta för två” är inte alls nödvändigt. I början av graviditeten behövs egentligen ingen extra näring mot normalt medan du mot slutet kan lägga till ett par mellanmål för att få tillräcklig energi till både dig och fostret.  Att äta mer frukt och grönt under perioden rekommenderas ofta. Läs mer på Bli gravid om vilka kosttillskott du kan behöva under graviditeten.

Läkemedel under graviditet

Läkemedel som kan påverka fostret ska inte användas under graviditeten. Använder du vanligtvis en medicin kan du behöva byta den medan du är gravid. Rådfråga alltid en läkare. Kom ihåg att detta även gäller receptfria läkemedel.