Alla barn och unga har rätt att må bra – även på insidan

Många barn och unga i Sverige mår dåligt. En av sex unga lider av psykisk ohälsa. En av fyra känner sig ensam. Två av tre har upplevt oro och ångest. Det vill vi ändra på. Därför samarbetar Apoteket med Rädda Barnen för barn och ungas hälsa på lika villkor.

Hur känns det att må dåligt?

Det är inte alltid lätt att sätta ord på hur man mår på insidan. Kanske är det ännu svårare när man är ung och ännu inte har lärt sig de ord som behövs för att beskriva svåra känslor, som till exempel ångest. Så här beskriver barn i olika åldrar inom Rädda Barnens verksamheter hur det kan kännas att må dåligt på insidan:

– Jag får svårt att andas, som att någon trycker in mitt bröst.

– Jag blir som helt tung, kan inte röra mig.

– Det känns som att jag har en arg boll i magen som växer under skoldagen och när jag kommer hem så spricker den.

Så gör vi skillnad

För att göra skillnad på insidan gäller det att hitta rätt verktyg. Psykisk hälsa innebär inte att livet alltid är toppen. Det handlar om att kunna hantera livets berg- och dalbana. Att förstå att livet ibland kan vara bra och ibland dåligt.

Många av insatserna i samarbetet mellan Apoteket och Rädda Barnen handlar om att prata om måendet, på barnens villkor, och att skapa en meningsfull fritid.

Forskning visar att det finns ett samband mellan föräldrars socioekonomiska situation och barns psykiska hälsa. Därför tar vi sikte på barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden i Sverige.

Här skapar vi meningsfulla mötesplatser och utrymme för barn, unga och föräldrar att bli sedda och få goda råd kring hälsa och välmående. Här kan du läsa mer om hur Apoteket och Rädda Barnen arbetar för bättre psykisk hälsa.

#hållbarhälsa – vi höjer ribban!